• 6

Ovo su verovatno poslednje fotografije dve atraktivne lokacije: Novi Beograd dobija nove simbole

Koliko često prolazite pored Sava Centra? Ili Buvljaka?

  • 6
Sava Centar , Nova autobuska stanica Foto: Nikola Tomić, Beoinfo

Beograd je tokom 2020. godine prodao jedan od simbola grada, čuveni Sava Centar. Istovremeno, užurbano se završava jedan, kako se najavljuje, novi simbol Novog Beograda, a to je nova autobuska stanica.

Kažu, izgradnjom Novog Beograda, pa i podizanjem Sava centra sve se izmenilo. Ondašnja Jugoslavija se u jednom trenutku nalazila na značajnoj političkoj mapi sveta. To je podrazumevalo posete brojnih gostiju iz inostranstva i realnu potrebu za velikim kongresnim centrom. Tako je počela njegova gradnja.

BAS, s druge strane, dobiće i nove zgrade, čak jednu manju kulu iz koje će se kontrolisati kompletna saobraćajna infrastruktura u gradu.

Mi vam zbog toga donosimo trenutne fotografije te dve lokacije, jer će uskoro one biti u poptuno novom ruhu.

Sava Centar

Zamenom fasade krajem sledeće godine počinje rekonstrukcija kongresnog zdanja u Bloku 19 koje je od grada kupio "Delta holding". Kompanija će obnovu jednog od simbola prestonice, u čijim su hodnicima koji prokišnjavaju i dalje plastične kofe, započeti sledeće godine, baš upravo od fasade.

Drže se ambicioznog, ali uvereni su u „Delti” izvodljivog plana – majstori u objekat ulaze između jula i decembra, a iz njega izlaze posle 18 meseci. Za to vreme svi ljubitelji kulturnih događaja treba da se naoružaju strpljenjem jer će Sava centar tada biti zatvoren.

Sava centar ima kolekciju tapiserija, slika i skulptura, ukupno oko 40 vrednih umetničkih dela.

Delta holding treba da u adaptaciju i rekonstrukciju kongresnog kompleksa, koji se nalazi na gotovo tri hektara građevinskog zemljišta, uloži najmanje 50 miliona evra u roku od pet godina.

Obavezna je i da ne menja namenu Sava centra koja i dalje treba da ostane u funkciji kongresnog turizma, imajući u vidu da objekat uživa status prethodne zaštite. Umetničko-istorijska dela, kao nepokretna i pokretna kulturna dobra u objektu, nisu predmet prodaje.

Predviđena je i kazna u novčanom iznosu od 20 odsto postignute kupoprodajne cene, za slučaj da budući kupac ne ispuni u celosti ili delimično preuzete obaveze.

Kako su nam ranije rekli u Delti, procenjeno je da će investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra. Planiraju kompletno renoviranje najvećeg kongresnog centra u Srbiji.

Precizirano je da investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje i uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija.

Iz Delte su naveli da su spremni da rekonstrukcijom zadrže izgled i namenu, a da unutra stvore novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rent-a-car agencije i usluge turističkih vodiča.

BAS definitivno u 2021. godini

BAS je stanica u završnoj fazi izgradnje. Rekonstrucija okolnih prostora je u toku, tj. saobraćajnica. U prvoj polovini godine očekujemo da će potpuno da profunkcioniše, da krenu linije sa ove lokacije, rekao je za naš portal galvni gradski urbanista. 

- Bilo je, istina, dosta prepreka, imali smo i manje izmene Plana detaljne regulacije, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše. Ali, sada imamo konačno rešenje za BAS i konačno je pri kraju - naveo nam je on.

Nova autobuska stanica biće integrisana sa železničkom stanicom Novi Beograd i zajedno bi trebalo da čine  jedinstvenu celinu. Imaće  42 odlazna i 20 dolaznih perona, kao i 18 perona za turističke autobuse koji će, dodao je, prvi put polaziti sa autobuske stanice, a ne iz različitih delova grada.

Imaće staničnu zgradu površine 25.000 kvadratnih metara u kojoj će biti svi sadržaji neophodni putnicima - restorani, kafići, banke... Imaće i garažu sa više od 200 parking mesta, veliku taksi stanicu i stanični trg.

Grad Beograd inače, već 50 godina pokušava da izgradi novu autobusku stanicu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Užas

    3. januar 2021 | 14:08

    Tamo je gužva i bez stanice

  • M-78

    3. januar 2021 | 16:21

    Ukanalili su N.Bgd sa autobuskom stanicom😂😂😂😂😂 Zao mi ovih iz Belvila...usrecili se😂😂😂😂

  • Car

    3. januar 2021 | 14:49

    Sto poslednje? Sad cu da slikam jos..i sutra i prekosutra...za mesec dana...nisu poslednje!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>