• 75

3 lokacije u Beogradu na kojima se uskoro grade tri nova tržna centra

Osećaj je da dosta tržnih centara kod nas liče jedan na drugi. I da se ponuda svodi na oko 30-40 svetskih kuća. Ipak, ponuda se širi, a to će promeniti i dalju sliku Beograda

  • 75
Novi trzni centri u Beogradu, Biznis grafika

Ilustracija: Nikola Jovanović

U svetu, investitori gube novac, robne kuće se godinama bore sa online prodajom pa su mnogi rešili da ih pretvaraju u stanove i kancelarije, odnosno, da ih pretvaraju u alternative. Kod nas još nije zavladao taj trend i tržni centri ne izlaze iz mode kada je reč o našem tržištu nekretina, čemu svedoči i sve veći njhov broj.

Samo tokom 2020. godine novootvoreni zauzimaju prostor i nekoliko fudbalskih terena, a najave za nove se nižu.

Dodatno, kada čujete vest da se otvara neki tržni centar, obično u njoj piše da je lokacija Beograd. Dobra vest je da konačno postoji nekoliko brendova koji planiraju da uđu na tržište Srbije u manje gradove, o čemu je Telegraf Biznis već ranije pisao, ali da se vratimo prestonici.

Prema našim saznanjima, Beograd bi uskoro mogao da dobije tri nova tržna centra. Sve su prilike, možda već u 2021. godini.

Jedan bi trebalo da bude dugoočekivani na Autokomandi koji bi gradila Delta holding. Drugi se već gradi, a reč je o tržnom centru koju je u sklopu stambeno poslovnog kompleksa na Novom Beogradu, i kule koja ima više od 20 spratova.

Treći će, čini se, biti u naselju Ovča, naročito ako se uzme u obzir činjenica da se to naselje "dovodi u red", odnosno da je usvojen plan detaljne regulacije, a i potreba postoji za takvim vidom objekta, imajući u vidu broj stanovnika u naseljima preko Dunava.

Mi smo o tome razgovarali i sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem, koji nam je u intervjuu nagovestio da je ovaj senario i te kako moguć.

-  Izvesno je da će se graditi tržni centar na Autokomandi. Sve druge objekte iz oblasti trgovine ili koji s tim imaju veze, a koji su ozbiljniji, sada su u fazi priprema i čeka se stabilizacija sa koronom i procena da li je takva investicija opravdana.

Juznoafricki fondovi u Srbiji, trzni centri, novac

Većina tržnih centara u Srbiji ima kapital afričkih fondova/Ilustracija: Nikola Jovanović

Ono što ja znam, jeste to da imamo upit da se nastavi i dovrši dokumentacija za šoping mol na Autokomandi. S druge strane, kada govorimo o drugim delovima grada, i potrebe za takvim objektima, primer je Palilula, i što sam vam malopre rekao - Ovča. Za to naselje postoji manji šoping mol, ali logično je da će dobiti još jedan.

Na Novom Beogradu se završava mol uz Vest kulu i ne vidim u ovom trenutku veću ambiciju za dodatni u tom delu grada  - rekao je Stojčić za naš portal. 

Osim većih tržnih centara, novine u svetu trgovinskog ritejla su i objekti koje planira da gradi Ikea, ali i manji u koje se useljava ruski lanac Mere. A zašto nemamo više ruskih ili turskih tržnih centara, čitajte u našem posebnom tekstu. 

Odgovorite nam u našoj anketi, da li je u Beogradu potreban još jedan tržni centar?

Video: Nova šoping atrakcija u Beogradu: Beo centar otvorio svoja vrata

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miša tumbas

    4. januar 2021 | 18:47

    Nama ako ista treba to su zatvori , gradite zatvore i trpajte ludake u njih da može normalan narod da živi

  • Смејем се а плакао бих

    4. januar 2021 | 22:04

    Мало је!!!дајте још 10 комада!

  • Filip

    4. januar 2021 | 16:28

    Delta siti, usce, big shopping centar, beo shopping centar, galerija, ada mall, rajiceva... STA CE NAM VISE?????? 7 trznih centara u krugu od nekoliko kilometara i vi bi jos 3? Gde su uredjene zelene povrsine, setalista, igralista za decu, neki sportski teren? Umesto toga sto vise da ima, ima ih mozda 4 5 u celom gradu al neka bitno je da ima 30 trznih centara

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>