• 4
 ≫ 

Sve kuće menjaju montažnim, ovo je razlog: Ko je kriv što su se srušile kao kule od karata?

 ≫ 

Napraviće nekoliko tipskih kuća

  • 4
montažna kuća, kuća, gradjevinarstvo

Foto: Shutterstock

Ministar prostornog uređenja i građevine Darko Horvat istakao je da će se deo porušenih kuća trajno zameniti montažnim, kao i da će oni koji su odgovorni za to što su se kuće izgrađene posle rata porušile poput kula od karata odgovarati za to.

Odgovarajući na upit novinara hoće li obnova Sisačko-moslavačke županije biti uklopljena u postojeći Zakon o obnovi Zagreba, Horvat je kazao da je uredba o tome u završnoj fazi pripreme.

- To neće biti izmene i dopune zakona, to će biti uredba sa zakonskom snagom, koja će proširiti opseg i ingerenciju na potresom stradalo područje - naveo je ministar. Dodao je da će se morati menjati i podzakonski akti.

Upitan na koji će način ići obnova kuća, odgovorio je da su tokom današnjeg dana naručeni određeni dokumenti. Za sutra je najavio sastanak s hrvatskim proizvođačima koji se mogu uključiti u izradu montažnih objekata koji bi bili trajno rešenje na prostoru koji je bio pogođen razornim zemljotresom početkom prošle nedelje, piše Poslovni dnevnik. 

Tri ili pet projekata kuća 

 

Nadalje, stručnjaci s fakulteta moraju napraviti kvalitetni projekat kako bi se u tri ili maksimalno pet tipskih projekata mogle početi ugovarati zamenske kuće, rekao je Horvat. Svi takvi objekti, bez obzira na dimenzije, morat će imati identični protupotresni temelj.

Kako je naglasio, za početak izgradnje mora sve biti spremno što je pre moguće.

Istraga zbog loše obnovljenih kuća

 

Na pitanje hoće li neko da odgovora zato što su kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji koje su obnovljene posle rata u potresu porušene kao kule od karata, Horvat je rekao da će po tom pitanju biti istraga, ali i da će se se prvo porazgovarati sa svim odgovornima iz to vremena, uz ostalo i sa županom Ivom Žinićem.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joka

    4. januar 2021 | 18:07

    Kriva je drzava jer nike kontrolisala radove sve se radilo preko veze kralo se ni jedna kuca nema betonske coskove ni armature kuce pravljene kao lego kocke nakrali se svega sreca pa nema vise zrtava a tuga jer je narod ostao bez krova nad glavom

  • Mirka

    4. januar 2021 | 19:15

    Moja kuca obnovljena pre 4 godine nema ni betonskih stubova nit armature,stolarija takva da je prva bura odnela pola sa kuce,struja nije uradjena kako treba u svakoj sobi 1 uticnica,bura a ode crep sa krova troskovnik 50 hilj e a nije ni 20 potroseno sreca pa su je napravili na istom temelju,sve kuce su tako pravljene i srbima i hrvatima jos se drzava upise na vlasnicki list gde pise teret,nekom pise nema terrta a negde terrt RH sto znaci gde god da pise Teret HR to ne moze ni da se proda nit da se renovira

  • Map

    4. januar 2021 | 19:35

    Pre 2ili 3 minuta opet kod Petrinje potres oko 4 ili jace

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>