• 9

Njihove kuće putuju svetom: U doba najveće krize posao cveta, jedini problem im je manjak radnika

Kada je reč o BiH i drvnoj industriji, plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz raste iz meseca u mesec

  • 9
kuća

Foto: Unsplash

Da je pandemija unela brojne promene, odavno je jasno, a jedna od njih odnosi se na "beg iz grada", tačnije, na potrebu ljudi da stanove zamene kućama, i to montažnim.

Taj trend primećuje i jedna kompanija iz Bijeljine (BiH), kojoj je posao cvetao u doba najveće svetske krize modernog doba. Bave se proizvodnjom montažnih kuća, a u 2020. uspeli su da značajno uvećaju prodaju.

Štaviše, drvna industrija još jednom se pokazala kao "biser" Bosne i Hercegovine, te je tako BHRT izvestio da pomenuti sektor beleži bolje rezultate nego 2019.

Iz regije Semberija, prema Evropi i svetu, otišlo je čak 50 odsto više montažnih kuća u 2020, nego u 2019. godini.

- Prodali smo robe više nego što smo mogli zamisliti. Naš centar je lani imao proizvodnju veću za 53 do 54 posto, što je neverovatno zbog uslova u kojima smo radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, a otvorila se i Hrvatska, kao i Holandija - rekao je Milenko Stevanović, vlasnik firme.

Plan je da početkom marta 2021. jedna kuća prvi put "ode" i za SAD, a firma iz BiH je čak uspela da zaposli i nove radnike, usred korona krize, kada mnoge kompanije dele otkaze.

Prošla godine je definitivno bila plodonosna za drvoprerađivače, naveli su iz Privredne komore RS, i dodali da je jedini problem bio manjak radne snage.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrednost izvoza proizvoda drvne industrije iznosila je oko 500 miliona evra. Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz raste iz meseca u mesec.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    17. januar 2021 | 18:19

    To je najzdravij vid zivljenja u drvenim kucama,bolji su izolatori zime nego beton,brzo se ugreju,mogu da nadgive cisestruko ljudski vek,zasticene su od zemljotresa,lepo dvoriste i drvena kucica jeraj za dusu i mentalni sklop jer sve odise pozitivnom energijom

  • Brankica

    17. januar 2021 | 18:18

    Bravoooo ljudi

  • picollina

    17. januar 2021 | 19:04

    Jaoo sto ne kaze koja je cena po kvadratu brvnare? Skuplja od kvadrata zidane kuce.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>