• 0

Njujorški biser doživeo bum na samom kraju 2020, izdavanje stanova duplirano

Početkom pandemije i mesecima kasnije, mnogi su bežali s Menhetna, ali mu se sada, izgleda, vraćaju

  • 0
menhetn, njujork

Menhetn / Foto: Unsplash

Tržište nekretnina u SAD bilo je pravo nemirno more tokom globalne pandemije virusa korona, uz mnogo padova u izdavanju stanova/kuća, otežanu prodaju, spuštanje cena i tome slično.

Ipak, vide se znaci oporavka. Menhetn je u decembru zabeležio skok u izdavanju stanova, i to duplo, a razlog za taj uspeh je, kako navodi CNBC, kontinuirani pad cena stambenih jedinica.

Uprkos padu cena, a skoku rentiranja, Njujorški biser i dalje skoro pa obara rekord kada je reč o praznim stanovima. Ljudi su od proleća 2020. počeli da napuštaju ovaj deo grada, jer im je kriza poremetila finansije, a osim toga, želeli su prirodu i izolaciju.

Broj novih potpisanih ugovora dostigao je 5.459 u decembru, što je skok od 94% u poređenju sa 2020. generalno. Džonatan Miler, iz kompanije "Miller Samuel, kaže da su to "bebeći koraci koji vode u pravom smeru".

Prosečna neto vrednost stambene jedinice na Menhetnu pala je 17 odsto u decembru, na 2.800 dolara za mesec. Brokeri kažu da za aktuelnim stanovima sada posežu tri grupe ljudi.

Prvi su oni koji žive u Njujorku, a niže cene koriste kao priliku da uđu u bolji stan, drugu grupu čine "povratnici" - Njujorčani koji su napustili grad u martu i aprilu prošle godine, a tu su i porodice i parovi koji su prodali svoje kuće van grada za velike pare - jer je bila pojačana potražnja - i sada bi da "testiraju" život u gradu.

Ipak, činjenica je da je na Menhetnu i dalje bilo 13.718 ispražnjenih stanova u decembru, tj. onih koji su oglašeni za izdavanje. Ali, zanimljivo je i to da je potražnja za stanovima sa tri spavaće sobe uvećana za čak 171% prošlog meseca, a vrednost im je 8.000 dolara za oko 30 dana.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>