• 1

U Londonu nema kuće ispod 500.000 funti, a potražnja velika. Šta je uzrok tome?

Ulazeći u pandemiju, potražnja za stambenom imovinom bila je jaka, delom i zbog konkurencije među davaocima hipoteke koja je održavala niske troškove stambenih kredita

  • 1
london

Foto: Unsplash

London je dugo bio u karantinu, a njegova ekonomija - zavisna od uslužnih delatnosti i turizma više nego neki drugi regioni - pretrpela je posledica uvođenja novih mera u novembru 2020.

Ipak, cena prosečne kuće u engleskoj prestonici bila je skoro 10% veća nego 2019, i dostigla je nivo od 500.000 funti, prvi put. Jedna londonska četvrt - Kensington i Chelsea - imala je inflaciju cena kuća od 28,6%, što je vrsta povećanja koja je obično povezana sa naprednom ekonomijom, a ne onom koja se mesečno smanjila za 2,6%.

London nije bio usamljen u tome. Prema najnovijim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, inflacija cena kuća u Velikoj Britaniji porasla je sa 5,9% na 7,6% između oktobra i novembra, što je najviši nivo od juna 2016. godine, meseca referenduma o Bregzitu.

Iako ovo sve ima neko objašnjenje, postoje razlozi zbog kojih je inflacija cena kuća bila tako visoka. Ulazeći u pandemiju, potražnja za stambenom imovinom bila je jaka, delom i zbog konkurencije među davaocima hipoteke koja je održavala niske troškove stambenih kredita.

Tržište je, zatim, ušlo u hibernaciju tokom prvog zaključavanja, što se poklopilo sa periodom kada duži dani i toplije vreme obično dovode do toga da više ljudi želi da se preseli u kuće.

Riši Sunak tada je cenama kuća dao dodatnu prednost, objavivši u julu da će taksa na kupovinu stambenih nekretnina do 500.000 funti biti privremeno ukinuta do 31. marta 2021.

Inače treba uložiti 15.000 funti za kupovinu nekretnine od 500.000 funti. To se verovatno pokazalo kao podsticaj, posebno u regionima, poput Londona, gde su cene više.

Izgleda da su potražnju u unutrašnjem Londonu podstakli i inostrani investitori, koji žele da kupuju pre nego što krenu veći porezi za stanovnike koji nisu iz VB.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    21. januar 2021 | 10:15

    Tek ćebiti potražnja! Mnogi će bežati na selo, već se primećuje blagi porast cena kuća na selu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>