• 2
 ≫ 

Njujorčani su znali gde da "beže": Deo je procvetao od pandemije i zaradio 2 milijarde dolara

 ≫ 

Nagli porast prodaje vila u Hemptonsima pripisan je pandemiji, jer je karantin podstakao ljude - koji su sebi mogli to da priušte - da se presele, da pobegnu iz velikih gradova u potrazi za ugodnijim životom

  • 2
The Hamptons Foto: Unsplash

Četvrti kvartal prošle godine bio je procvat za tržište nekretnina u Hemptonsima, jer su kupci "dubokog džepa" pokupovali imovinu vrednu 2,159 milijardi dolara, dok je kovid-19 desetkovao Njujork.

Prema najnovijem izveštaju "Corcoran Group", agencije za posredovanje u prometu nekretnina u Njujorku, od oktobra do decembra 2020. prodate su 844 kuće u bogatom istočnom kraju Long Ajlenda.

To znači rast od 133 procenta u odnosu na isti period 2019. Sveukupno, prodaja imovine u regionu u 2020. godini iznosila je 5,49 milijardi dolara, čime je oboren poslednji rekord od 4,42 milijarde dolara, zabeležen 2014, izveštava New York Post, pozivajući se na izveštaj koji je objavila kompanija "Brown Harris Stevens".

Nagli porast prodaje pripisan je pandemiji, jer je karantin podstakao ljude - koji su sebi mogli to da priušte - da se presele, da pobegnu iz velikih gradova u potrazi za ugodnijim životom.

Drugi su, kako se izveštava, tada napustili Njujork brinući za svoju bezbednost, nakon porasta kriminala tokom letnje sezone. "Kada nas je pandemija pogodila, kupci su tražili alternativne prostore za život, a Hemptonsi su bili prirodni izbor", rekla je izvršna direktorka "Corcoran Group", Pam Liebman

Udaljena je za vožnju, prelepo je i bilo je puno inventara, mada je sada većina inventara apsorbovana i cene su se stalno penjale “, rekla je medijima izvršna direktorka Corcorana Pam Liebman.

Dodala je da su kamate, koje su trenutno istorijski niske, takođe "pomogle da novac ide dalje, jer su ljudi počeli da kupuju ono što im je inače van dometa". Ipak, cene su sada opet visoke.

novac, pare Foto: Pixabay

Trenutno najskuplja vila na plaži košta 175 miliona dolara. Najskuplja prodaja tokom četvrtog kvartala 2020. bila je 15 West Dune Lane, koja je prodata za 61 milion dolara.

SAD, ipak, nisu u najboljoj poziciji kada je reč o ekonomiji. Procena je da se američka ekonomija prošle godine smanjila za čak 3,6 odsto. To bi bio najgori učinak od 1946, i prvi godišnji pad BDP-a od Velike recesije, kažu ekonomisti.

Naglo smanjenje bi usledilo nakon rasta od 2,2 procenta u 2019. Ekonomisti koje je anketirao Rojters procenjuju da se BDP u četvrtom kvartalu širio po godišnjoj stopi od četiri procenta. Kažu da su kovid i nedostatak drugog stimulativnog paketa smanjili potrošnju potrošača i delimično zasenili robusno tržište proizvodnje i stanovanja.

Video: Deda Đorđe još uvek šije srpske šajkače, a najprodavanija šapka stigla čak do Amerike

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>