• 13

Stan od 35 kvadrata 9.000 evra. U čemu je trik? I kako vi možete da ga kupite

Jedna od najposećenijih zemalja sveta puna je zaduženih ljudi, kojima oronuli apartmani sada ne znače mnogo. Dok ekonomija tone, građani pokušavaju da "stanu na noge"

  • 13
antiparos, grčka Antiparos, Grčka / Foto: Unsplash

Kada čujete da neko ima nekretninu u Grčkoj, kraj mora, to zapravo mnogo bolje zvuči nego što zaista jeste. Stanovi u poslednje vreme nisu naročito skupi, a posebno sada - otkako vlada pandemija.

Naime, Grčka je i previše zavisna od turizma - čini se da su zapustili ostale privredne grane, a onda je usledio "hladan tuš". U 2020. nije bilo svetskih putnika koji bi ostavljali milione evra u Grčkoj i rentirali osrednje apartmane samo da se kupaju u Egejskom ili Jonskom moru.

Stanovi zjape prazni, vlasnici žive u gradovima, i sada pošto-poto žele da prodaju svoje nekretnine na moru. Štaviše, Fejsbuk je pun takvih oglasa. Nude se stanovi od 35 m2 za svega 9.000 evra, doduše, krajnje neuređeni.

Kada kao stranac kupujete nekretninu u ovoj zemlji, svakako bi prvo trebalo da se raspitate koje su vaše obaveze prema državi, pravne i novčane.

I dalje se postavlja pitanje da li, osim žurbe vlasnika da prodaju stanove i njihovog ne tako reprezentativnog izgleda, postoji dodatni razlog zašto su nekretnine u Grčkoj, kraj mora, jeftine? Na primer, pisali smo i tome da kuće koje se prodaju u Italiji za jedan evro, sa sobom nose i neke skrivene troškove.

Sve u svemu, Grčka vrvi od apartmana koji se sada ne izdaju, ili generalno nisu u funkciji. Mrežom se pre nekoliko dana proneo oglas vezan za prodaju nekretnine u mestu Makrigialos. Ima dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju, zatim 62 m2, a košta maltene upola manje - tačnije 35.000 evra.

Takođe se navodi da je stan udaljen od mora 450 metara. Ovo je mesto nadomak Soluna, baš kao i neka druga: Analipsi, Bocari, Martiju,Evangelistrija i tome slično. Među oglasima na raznim sajtovima mogu se naći i sledeći odnosi cena i kvadrature.

Solun Solun / Foto: Pixabay.com

Stan od 44 m2 za 23.000 evra, ili stan od oko 50 kvadrata za nepunih 30.000 evra. Takođe, prodaje se i nekretnina od 150 m2, u mestu Pidna, za svega 40.000 evra, ali i moderniji stan od 80 kvadrata, čija je cena 110.000 evra. On se nalazi u mestu Nikiti, i udaljen je samo 60 metara od plaže.

Jedna od opcija koja bi mogla biti win-win kombinacija jeste nekretnina iz Kavale, od 52 metra kvadratna, a koja se oglašava po ceni od 30.000 evra. U oglasu se navodi da "ima lep pogled sa terase prema moru, dnevnu sobu, kuhinju, spavaću sobu i kupatilo", te da je stan nov i sveže okrečen.

Poznato je i da ima priličan broj naših građana koji imaju nekretnine u Grčkoj, a koji su, zbog korone, bili onemogućeni da obiđu svoje stanove ili apartmane.

Video: Grčki premijer nakon vakcinacije zapalio društvene mreže

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pkv

    2. februar 2021 | 17:09

    Imate i u Srbiji kucu i imanje za 5000 e ,ali gde i kakvo je stanje..to je glavno pitanje.

  • Nis

    2. februar 2021 | 16:52

    Ako neko zna sajt za nekretnine neka posalje

  • Jovan

    3. februar 2021 | 00:49

    Navedite sajtove na kojima su te cene nekretnina u Grckoj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>