• 4

"Кupujte njive, ne proizvode se": Najjeftinije jutro zemlje u Srbiji 3.500 €, a idu i preko milion!

Kada se trgovalo zemljom, čak 99 odsto kupaca imalo je spremljen keš

  • 4
njiva Foto: Unsplash

Cene poljoprivrednog zemljišta u neprekidnom su usponu i u tom pogledu ništa se značajnije ne menja već nekoliko godina, pa tako i izveštaj Republičkog geodetskog zavoda o prometu nekretnina u četvrtom kvartalu 2020. godine nije doneo ništa novo kada je posredi kupovina i prodaja oranica.

I iz poslednjeg izveštaja geodeta vidi se da se oranice dobro kotiraju na tržištu nekretnina i da su njive u južnoj Bačkoj i dalje najskuplje – 10.700 evra po jutru, u odnosu na ostala područja zemlje.

Odmah iza juga, sledi sever Bačke, gde jutro, u proseku, košta 9.350 evra.

U izveštaju geodete prvi put spominju opštinu Žabalj, gde je vrednost sklopljenog kupoprodajnog ugovora dostigla skoro 900.000 evra. Još više novca dobio je prodavac u Gakovu na području grada Sombora, gde su sklopljena dva ugovora o prodaji zemlje, i oba su iznosila približno po 1,3 miliona evra.

Manje oscilacije u pogledu cene njiva, kaže se u izveštaju za četvrti kvartal prošle godine, primećene su u pogledu prosečne cene u Severnobanatskom i Južnobanatskom okrugu. Na severu Banata jutro je koštalo 7.300 evra,na jugu 7.000, dok je u srednjem Banatu jutro koštalo 7.200 evra.

U Sremskom okrugu prosečna cena oranice je, kao i na severu zemlje, 9.350 evra.

zemlja Foto: RGZ/Printscreen

Najjeftinije oranice su u južnoj i istočnoj Srbiji, gde je prosečna cena svega 3.500 evra, U Šumadiji i zapadnoj Srbiji je 4.750 evra, a najskuplja je u beogradskom regionu, gde u proseku treba izdvojiti 6.000 evra. Po ceni koštanja, posle njiva, dobru cenu drži i zemljište predviđeno za industrijsku izgradnju.

U izveštaju geodeta, i u četvrtom kvartalu spominje se Кać na području Grada Novog Sada, gde je vrednost kupoprodajnog ugovora dostigla 10,2 miliona evra. Potom sledi opština Stara Pazova, gde je u Кrnješevcima prodato zemljište za 1,2 miliona evra i u Starim Banovcima za malo više od milion evra.

Novosadski Dnevnik prenosi da hekar u Južnoj Bačkoj prelazi i 20.000 evra. Inače, jedna stara engleska poslovica kaže: "Kupujete njive, ne proizvode se".

Planule njive pored puta, zakupljuju zapuštene parcele za pšenicu i borovnice

Da "placevi" idu kao ludi, pisali smo više puta, a poljoprivredno zemljište traže i svi koji bi pored vikendice voleli da naprave i baštu. Zbog toga je primera radi, u rekordnom periodu prodato šest kilometara pored Save.

Nešto dalje, u Zapadnoj Srbiji, odlučuju se sve više za zakup zemljišta.

Poslednjih godina je primetan rast trenda zakupa zemjišta, najviše oranica. Za Vojvodinu to nije ništa neobično, međutim, u Zapadnoj Srbiji je to novina. 

Prethodnih dana smo se uverili da je svaka druga vrlet, preorana i da sada češće nego ranije uz put možete videti pšenicu koja je pred žetvu, zasađene hektare krompira, ili borovnice. 

To je zbog toga što se za zakup više ne odlučuju "najveće gazde u selu", nego i svako u mestu koji ne beži od rada, a nema dovoljno svoje zemljeNajveći razlog je - cena. Te njive trenutno se daju u zakup za bagatelu.

Uskoro, mladi bračni parovi će imati mogućnost za kupovinu seoskih kuća, potvrdio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić za Telegraf Biznis. Međutim, neće biti reč o 150.000 praznih kuća, opšrinije čitajte u našem posebnom tekstu. 

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    8. februar 2021 | 13:08

    Ne moze obican smrtnik da kupi njivu sa platom od dvesta eura.Pogotovo u Vojvodini gde su cene previse naduvane.A ti sto imaju previse za svoje potrebe,ne mozete od njih ni kupiti.A ni oni nisu posteno stekli i kupovali zemlji za deset hiljada eura po hektaru,nego unistavali zadruge devedesetih pa otimali za male pare.Tako da ostavite se ovakve teme u sta treba ulagati.Sa trideset hiljada primanja mozete jedino u prezivljavanje da ulazete.

  • VaskeKg

    8. februar 2021 | 14:00

    Ovo bi bilo dobro kada bi se resio problem kradja, sto dodju pa oberu, sto je na selima ucestalo. Kao i oni sto obijaju kuce i vikendice, u svakom mestu sve se zna ko to radi, a oni svi na slobodi. Dok se to ne resi, da se maksimalno poostri zakon za kradje, nema nista od toga.

  • Haski

    8. februar 2021 | 14:42

    Mislim da ide vreme njiva i sela. Bogu hvala, velika će navala biti, treba jesti?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>