• 3

Šta kriju kuće za 1 evro, ima li još troškova? Ovako izgledaju unutra, toaleti su stari 200 godina

Onaj ko kupi kuću, mora da ulaže u nju, i to na hiljade i hiljade evra...

  • 3
sicilija

Foto: Pixabay

Sećate se trošnih kuća u Italiji, u kojima godinama (decenijama) niko ne živi, a prodaju se za 1 evro? Tu "akciju" su pokrenule lokalne samouprave, kako bi neka mesta u zemlji "oživela", odnosno povratila stanovništvo.

Ipak, pisali smo i tome da nije baš sve tako jednostavno, kako izgleda. Po ovom pitanju, najugroženija je Sicilija, koju su ljudi masovno počeli da napuštaju još 1960-ih godina.

Trend migracije iz sela u velike gradove datira od tad, a samo u gradu Sambuka se broj stanovnika smanjio za 30%, u poslednjih 70 godina. Sada italijanske vlasti imaju način da "namame" nove stanovnike, ali to dolazi sa određenom cenom.

Onaj ko kupi kuću, mora da ulaže u nju, tako da ima dosta skrivenih troškova prilikom kupovine italijanske "kuće za evro". Jedan jutjuber je, ipak, rešio da otkrije kako izgledaju te famozne nekretnine.

Video se zove "Buying World’s Cheapest House (Only $1.19)!". Od oktobra do sada, pogledalo ga je 1,7 miliona korisnika ove društvene mreže.

On i prijatelj posetili su Sambuku, grad najviše poznat po kućama za 1 evro, udaljen oko 68 km od Palerma. Ulice u gradu su veoma uske, a same zgrade/kuće su prilično skučene. Možda nekome deluju previše arhaično, posebno kaldrmaste ulice, ali je činjenica da mnogi Amerikanci u SAD prave replike ovih "trošnih objekata".

Dvojica jutjubera susreću se sa jednim od kreatora programa "Kuće za evro", a on se zove Đuzepe. Kampanja koju je pokrenuo bila je toliko uspešna, da je od tada čak 20 italijanskih gradova počelo da sledi primer. Jedna regija je izašla sa ponudom da daje 27.000 dolara onome ko se preseli tamo i pokrene biznis.

Na internetu uglavnom vidimo eksterijer, ali kako kuće izgledaju unutra? Krajem januara 2019. Meredit je kupila italijansku kuću za evro. Ona je Amerikanka, ali je njena porodica poreklom iz jednog sicilijanskog sela.

sicilija - kuće za evro

Toalet star 200 godina / Foto: Printskrin/YouTube/LivingBobby

Prostora u kućama ima mnogo, pogled s balkona je divan, kao da ste u sceni iz filma, ali - koliko to sve košta i da li se isplati? Zahtevi su sledeći: morate je renovirati u roku od tri godine i potrošiti minimum 17.000 evra na uređenje, a kuća mora biti funkcionalna - tako da je u njoj moguće živeti.

Kasnije dobijate depozit nazad, koji iznosi 5.859 dolara za kuću od 1,19 dolara, navodi se u ovom videu. Takođe, pominju se troškovi leta za one koji dolaze iz SAD, a prema računici - oni iznose oko 10.000 dolara. Kako fotografija govori više od reči, u ovom video zapisu možete pogledati kako sve izgleda.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PIXY

    12. februar 2021 | 12:58

    Velika mudrost,isto sto i preduzeca za jedan evro

  • Lejla

    12. februar 2021 | 13:14

    Romantične...

  • Kanodja

    12. februar 2021 | 18:56

    Svako ko se imalo razume u gradjevinu zna da tu nema nista od 17,000 evra, cista navlaka. U mnogim slucajevima je i skuplje od zidanja, ali naravno lokacija i patina su čar, bez 700-800 evra po kvadratu nista ozbiljno se ne da uraditi, vlaga, ojacsnja, instalacije, prozori, fasade, kupatila..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>