• 15

Kvadrat već od 400 evra, plac košta kao parking mesto u BG: Cveta tržište nekretnina i u ovom gradu

, Telegraf Biznis

Za izgradnju i kupovinu stanova najprivlačnija su naselja Senjak, uz bazene i stadion, kao i Zapadni Kej, koji mladima pruža brojne mogućnosti

 • 15
Panorama Pirota, ključevi

Foto: Shutterstock, Freepik

Jug gotovo svake svetske zemlje po nepisanom pravilu uvek je siromašniji od severa i ostalih delova, pa je takav slučaj i sa Srbijom. Međutim, "južna pruga" polako dolazi do svog potencijala, a posebno jedan grad.

Ne, sada ne govorimo o Nišu, već o Pirotu. Možda su Piroćanci škrti u vicevima, ali ovih dana ne žale novac da sebe i svoju porodicu časte dobrom nekretninom. 

Samo područje grada Pirota okruženo je sa severa i severoistoka Starom planinom, koja mu daje turistički potencijal; mimo toga, u jeku je gradnja modernih zgrada i stanova, kao i prodaja placeva po rekordno niskoj ceni.

U poslednje vreme već je izdato oko 20 građevinskih dozvola za stambene objekte u koje bi se uselile višečlane porodice iz Pirota, a kupci su mahom stanovnici tog grada. Očekuje se da se trend nastavi ove i naredne godine, jer je sve više zainteresovanih investitora.

 

Dva kvarta su u fokusu

Za izgradnju i kupovinu stanova najprivlačnija su naselja Senjak, uz bazene i stadion, kao i Zapadni Kej, koji mladima pruža brojne mogućnosti. Ovaj potonji je, zapravo, stambeno-poslovni prostor, lociran uz Nišavu. U Pirotu se nalazi i objekat nemačkog trgovinskog lanca, koji gradu dodatno "podiže" rejting, smatraju lokalne vlasti.

Zapošljavanje, bolja infrastruktura, aktivnosti za mlade i porodice - jesu ključni razlozi zašto Piroćanci ne napuštaju svoj grad, a samim tim, raste potreba za gradnjom novih stambenih jedinica u kojima bi živeli.

Ulagači su uglavnom iz Pirota, mada ima i nekih "sa strane". U svakom slučaju, lokalci najbolje poznaju ritam grada, šta Piroćanci žele i traže, a njihovi kriterijumi više nisu niski.

Cene po kvadratu su od 400 do 800 evra, i za stanove su uglavnom zainteresovani Piroćanci, i reč je o kreditnim kupcima. Međutim, oni koji nisu iz tog grada sve više traže seoska imanja.

 

Plac po ceni parking mesta u Beogradu

Tokom pandemije smo uvideli koliko znači imati parče zemlje ili vikendicu van centara domaćih gradova, koji su ujedno bili i najveća žarišta kovida-19. Ljudi su, takođe, tražili mir i izolaciju, pa su bili više nego ikad zainteresovani za kupovinu placeva i kuća.

Kupci trenutno mogu da biraju, jer ima dosta napuštenih imanja u Pirotu, a cene se kreću od 3.000 pa do nekih 15.000 evra, sve zavisi od veličine zemljišta i od lokacije. Nije samo "doza turizma" ono što privlači ljude iz okolnih mesta ili drugih delova Srbije, već mnogi mladi danas započinju i biznis na selu.

Ta ideja se ponovo vraća, kao potencijalno profitabilan posao, u zavisnosti od toga kojom poljoprivrednom kulturom se bavite. Takođe, širom Srbije sve je više etno sela i etno restorana, eko-hostela, i tome slično, a Pirotu posebnu vrednost daje Stara planina.

Stara Planina

Stara planina / Foto: Shutterstock

 

Pirotski "biser"

Uredbom iz 1997. godine Stara planina je stavljena pod zaštitu i proglašena je za park prirode. Na području Stare planine nalazi se nekoliko strogih rezervata prirode i prirodnih retkosti, a neke od njih su SRP "Arbinje", lokalitet "Tri čuke", lokalitet "Bratkova strana" - stanište smrče, kleke, borovnice i tetreba, zatim "Vražja glava".

Ovakva mesta su idealna za pokretanje ugostiteljskog biznisa, posebno imajući u vidu da je jug Srbije poznat po dobroj hrani. Klisure, kupališta, vodopadi, Zavojsko jezero, takođe daju vrednost Pirotu. U okolini grada su mnoga poznata sela, gde je turizam razvijen.

Međutim, osim seoskog turizma, Pirot je sada prepoznat i kao domaća lokacija u koju bi u narednim godinama mogle pristizati brojne firme, jer mladi ostaju u gradu, naselja dobijaju pečat urbanosti, i zahtevi tržišta se ispunjavaju u skladu sa potrebama klijentele.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • G

  16. februar 2021 | 13:08

  Pirot je predivan grad, i skroman sto se tice cena ugostiteljskih usluga... Lep provod i obilazak stare planine, i njenih lepota i dragocenosti

  58
  8

  Podelite komentar

 • Dobrivoje

  16. februar 2021 | 14:01

  Dobro ajde i da se vratim u Pirot,kakve su mi tamo mogućnosti? Gde da se zaposlim? Gde da nađem sve ono što imam u Novom Sadu?

  33
  14

  Podelite komentar

 • Miki

  16. februar 2021 | 13:43

  Selendra. Spram toga je i cena

  17
  55

  Podelite komentar