• 17

Ko uzme osiguranje platiće stan 6.020€ manje: Šta je iza masovnih tužbi za stambene kredite u Srbiji

Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, napominju

  • 17
banka, stambeni krediti, Zajam, stan, kuća, kredit, iznajmljivanje, zakup

Foto: Shutterstock

U toku je nova kampanja određenih interesnih grupa koja je pokrenuta protiv banaka, ukazuje Udruženje banaka Srbije.

Preciznije, protiv Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK), a povod je osiguranje stambenih kredita kod NKOSK.

"S obzirom na to da ova kampanja može da izazove ozbiljne posledice Udruženje banaka Srbije želi da javnost upozna sa nekoliko činjenica. Osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita predstavlja zakonit postupak, uveden Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđen odlukama Narodne banke Srbije - podseća NKOSK.

Osiguranje stambenih kredita uvela je država Srbija s razumljivom namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije. Krediti osigurani kod NKOSK za klijenta su daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, navode u saopštenju.

Kolika je korist za građane od osiguranja stambenih kredita kod NKOSK vidi se, ističu, iz sledećeg reprezentativnog primera:

- kredit u vrednosti 50.000 evra

- na 300 mesečnih rata

Razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita je 20 evra mesečno. U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran.

Za osiguranje kredita imaće trošak od 875 evra.

- Uprkos jasnoj činjenici da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist samim klijentima, interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi. Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji - napominju oni.

Kuća stan nekretnina biznis

Foto: Shutterstock

Kako ističu, osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti za veliki broj građana Srbije da reše svoje stambeno pitanje. Ista mera pospešila je tržište nekretnina kao i aktivaciju građevinske industrije, navode oni.

Kampanjom koja se vodi protiv NKOSK i banaka ta situacija se može promeniti.

"Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima. Sigurnost u poslovanju je najvažnija za dosadašnja i buduća ulaganja, a navedena kampanja i tužbe ne idu tome u prilog. Masovne tužbe na poziv određenih grupa već su zagušile pravosudni sistem Srbije. Novi talas tužbi neće pogoditi samo banke već i celokupni sudski sitem i sve građane i preduzeća koji imaju potrebu da pred sudom reše određeni problem. Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti - zaključuje se u saopštenju.

Video: Kako je najbolje i najlakše provetriti stan, ali i biti siguran da ga ne zagadite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    16. februar 2021 | 12:42

    Uzeo kredit 2013god platio nacionalnu korporaciju ga osiguranje stam kred.1000e i troskove obrade 350e,kad sam i pitao zasto ja placam VASE OSIGURANJE KREDITA kazu TO JE POLITIKA BANKE TAKO JE mozete da ne pnatite ali uslovi mnogo gori,elem 2018 god ja njih tuzim i krece proces posle toga odem po cekove ne daju minus ne daju kao u sudskom sporu smo,ja refinansiram kredit u drugoj banci i prodjem extra nista ne platim od njihovih troskova jos i manju kamatu dobijem,2019 dobijem spor i cekamo da se banka zali,2020februar odbijena zalba i dobijem sve nazad sa pripadajucim kamatama za 7 god oderem banku i to debelo svaki dinar sam im naplatio ali svaki,odem u banku da podignem sve i da se zahvalim za sve ej da ste videli face direktorke i ostalih NEPROCENJIVO sledi pitanje a sto je moralo tako,reko to je moja politika ako se secate sta ste mi rekli prilikom uzimanja kredita...tako da dobar advokat i banka pada na sudu i da kljucno je bilo u ugovoru gde se navodi KLIJENT JE U OBAVEZI DA PLATI zakonski ne moze niko da bude u obavezi vec mora biti SAGLASAN....eto nadam se da sam malo docarao sve ,samo gurajte i ne odustajte

  • ajs

    16. februar 2021 | 11:51

    Nemamo mi nista protiv NKOSK-a, cak naprotiv to je odlicna stvar. Imamo protiv toga sto NKOSK placaju klijenti a ne banka. Ja da placam osiguranje kredita banci??? To je isto kao kad bi komsija morao da placa moje osiguranje za auto. Zivotno osiguranje placam ja, NKOSK placa banka i tacka!

  • hogar

    16. februar 2021 | 12:44

    banke najveci lopovi u Srbiji... sto bi neko. placao banci osiguranje..... glupost.... sve su naplacivali nezakonito... tuzite ih

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>