• 5

Renome, visoke cene, salonci: Zašto se "Lion" dosta bolje kotira od "Cvetka", gde biste vi stan?

Beogradski kraj Lion na Zvezdari ima specifičan položaj: dodiruje se sa Bulbulderom na severoistoku, Đermom na zapadu, Crvenim Krstom na jugozapadu, Vračarom na jugu i Cvetkovom pijacom na istoku

  • 5
stan

Foto: Freepik.com

Zvezdara je generalno "cenjena" beogradska opština, kada govorimo o nekretninama. Imati stan na Lionu, i još salonac, velika je premija koja može dobro da se naplati, bez obzira što stare zgrade nemaju lift ili je kvadratura omanja.

Bulevar kralja Aleksandra je najduža gradska ulica, koja se proteže od Trga Nikole Pašića pa sve do odvajanja za Veliki Mokri Lug. Ipak, nije isto u kom njenom delu živite. Ovaj put "analiziramo" Lion i deo oko Cvetkove pijace (Cvetko): koje su cene stanova? kakva reputacija ih prati?

Činjenica je da deo Bulevara koji kreće od pijace, odnosno raskrsnice, pa vodi do okretnice tramvaja/autobusa, naizgled nije privlačan kao stari, boemski Lion. Taj kraj ima svoj renome, a ime je dobio po kafani, koja je opet ponela naziv po francuskom gradu.

Šesta beogradska gimnazija i kultno pozorište Zvezdara Teatar dodatno "dižu" cenu, a pod Lionom se podrazumeva i kraj istočno od Batutove ulice, gde se nalazi teren FK Hajduka sa Liona. Ko živi u ovom delu grada zna koliko je on dobro povezan, saobraćajno, ali i snabdeven.

Duž Bulevara naći ćete baš sve što vam treba: počev od marketa i apoteka, preko raznih firmi i salona lepote, do butika, kafića, restorana. U tom delu ima dosta starih zgrada, poznatih po salonskim stanovima, koji se naročito dobro kotiraju na tržištu.

Kraj na glasu

 

Treba reći da je i pre Drugog svetskog rata Lion bio komercijalni centar Bulevara, s mnoštvom trafika, prodavnica, zanatskih radionica, knjižara. Omiljeno mesto predratnih državnih službenika, oficira i učitelja bila je upravo kafana "Lion", gde su se održavali turniri u šahu, bilijaru, dominama, kao i igranke za mlade.

Branka Petrić

Zvezdara Teatar / Foto: Nikola Tomić

Dakle, Lion je uvek bio na glasu, imao je potencijal.

Cena stana po kvadratu na Lionu u proseku ide od 1.600/1.700 evra pa naviše. Neretko prelazi i 2.000 evra, mada možemo reći da je zlatna sredina - 1.900 evra. Nalaze se i stanovi za 1.400 evra po m2, ali je to češće u delu oko Cvetka. Iako ova dva "kraja" deli nekoliko stotina metara, ne možemo zanemariti razlike u ceni.

Lion se jednostavno bolje "prodaje" i kao kraj. Oko Cvetka, stanovi u proseku koštaju 1.600/1.700 evra, dakle, jeftiniji su barem za 200 evra po kvadratu. Naravno, kada gledate cene na oglasima, ne možete pratiti samo lokaciju: na to utiče uređenost stambene jedinice, uknjiženost, kvadratura, tip gradnje.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bulbulder

    19. februar 2021 | 16:06

    najlepsi kraj

  • Jedan je Lion

    19. februar 2021 | 18:04

    Rođen, odrastao na Lionu, nikada ga preboleo nisam. Danas totalno urnisan od "investitora", ipak je zadržao nešto svoje neponovljivo: OŠ Jelena Ćetković!

  • Bulevarac

    25. februar 2021 | 00:17

    Tih 400-500 metara je razlika kao npr. Izmedju Mumbaia i Stokholma. U smenu a ponajviše u MENTALITETU.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>