• 15

Automobilom ste tamo za pola sata, kuće zlata vredne, a privreda cveta: Ova planina je sve traženija

Korona je podstakla prodaju, odnosno kupovinu kuća van grada, a Avala je jedna od poželjnijih lokacija

  • 15
Avala, Avalski toranj

Foto: Shutterstock

Povezanost s javnim prevozom, blizina Beogradu, mir i priroda, potreba za izolacijom, posebno u doba pandemije - to je ono što Avali, visokoj svega 511 metara, daje prednost, u moru drugih planina.

Kako se naša prestonica širila, tako je Avala bila sve bliže obodima Beograda, što je vremenom stvorilo utisak da mu je zaista nadomak. Ako gledate trasu od centra, vozićete se malo duže, ali ako dolazite iz, npr Rakovice, treba vam manje od pola sata do Avale.

Dobar put, očuvanost autentičnosti planine (bez mnogo gradnje, "nebodera" i kafića), zatim razne letnje manifestacije koje se tu održavaju, obnovljeni toranj - ono je što privlači domaće i strane turiste. Ako odlučite da kupite kuću podno Avale, prednost je i što do nje možete doći prevozom - linijama 401, 402, 403, 404 i 406.

U letnjoj sezoni, autobus broj 400 vozi putnike od Slavije pa sve do vrha Avale i nazad.

Dakle, niste vezani za kola, i definitivno se isplati "pobeći iz grada" za vikend. U petak popodne, nakon posla, brzinski stižete do Avale, a natrag ne morate juriti u nedelju kasno uveče, već možete sačekati ponedeljak u prirodi, pod Avalom - baš zbog blizine glavnom gradu.

Grad u malom

 

Iako planina, Avala je dobro razvijena, njena privreda govori da se prosečan stanovnik može dobro snaći u "seoskom životu". Beli Potok, Zuce, Pinosava imaju brojne auto-servise, a tu su i auto-prevoznici, fizeri i kozmetičari, građevinske, knjigovodstvene i konsalting firme.

Avala, Beograd, Spomenik

Avala, spomenik Neznanom junaku / Foto: Wikipedia/Ujambor

Avala, mimo domaćinstava gde ćete naći sveža jaja, sir, meso, svakako ima i mesare, pekare, markete, proizvodnju hrane i nameštaja, zatim servise i radnje za kompjutere - što je vrlo važno onima koji rade na daljinu, ili im je neophodna internet veza stalno.

Taksi usluga dobro funkcioniše, tu su svoj dom našle i razne zanatske radnje, kao i zemljoradničke zadruge. Baš zbog širenja granica Beograda, Avali je bila potrebna određena doza komercijalizacije, a opet - dovoljno je udaljena od gradske vreve i gužve. U neposrednom okruženju nedavno je otvoren i atraktivni eko park.

Korona bum: Kuće vrede kao "suvo zlato"

 

Avala je širi pojam, pa tako variraju i cene kuća. Ipak, podno te planine izgrađene su kuće vredne kao dobri stanovi u Beogradu. Tome je doprinela upravo popularnost Avale, ali i blizina gradu. Kako je krenula pandemija i potreba za izolacijom, tako su se ljudi masovno raspitivali za "parče zemlje" na prodaju, gde bi mogli da se sklone.

Kuća od 180 m2, prodaje se za čak 100.000 evra, što znači da se kvadrat ceni oko 600 evra. U nekim perifernim beogradskim naseljima, poput Miljakovca, danas se može naći stan čiji je kvadrat 800 evra - dakle, razlika nije naročita. Svakako, treba uzeti u obzir da uz kuću na Avali dobijate i plac.

Isto tako, Kosmaj je vrlo popularan, pa ćete tu naići na kuću od, recimo, 120 kvadrata koja košta čak 180.000 evra. Posebno iznenađenje je Sopot, u kojem je trenutno oglašena kuća od 400 m2, za pola miliona evra. Sopot se nalazi južno od Beograda, najbliži mu je Kosmaj, ali se ide preko Avale.

Na oglasima se izdaju kuće i po nekoliko godina, dakle, i pre korone, ali je prodaja pojačana otkako je nastupio kovid-19. Nije neobično ni da naiđete na kuće na prodaju, gde se kvadrat ceni čak do 1.000 evra. To su uglavnom uknjižene nekretnine, sa terasom, garažom, vrtom.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoncha

    26. februar 2021 | 11:27

    Mi iz Leskovca ne možemo tamo za pola sata.Ups izvinjavam se,mi iz unutrašnjosti i ne postojimo...

  • Mux

    26. februar 2021 | 11:45

    Ako je to planina onda sam ja marsovac

  • dejan

    26. februar 2021 | 12:11

    ako kuca u Beli Potok bez struje i vode kosta pola miliona onda uknjizen stan iste kvadrature u centru bga na slaviji ili bg na vodi vredi 10 miliona ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>