• 55
 ≫ 

U ovom beogradskom naselju kvadrat doseže 1.300 evra: Od periferije do stambeno-poslovne celine

 ≫ 

Masovnija gradnja u Žarkovu i drugim perifernim delovima grada kreće sedamdesetih i osamdesetih godina

  • 55
Naselje Žarkovo, panorama Foto: Wikimedia/Dzindzer

Ako prođete nekim perifernim naseljima Beograda, primetićete da u njima još uvek ima "tragova" nekadašnjeg načina života, kada su ta naselja bila pusta, sastavljena isključivo od porodičnih kuća, bez visokih zgrada, marketa i butika.

Ipak, širenje grada dovelo je do toga da određena područja moraju biti izgrađena, odnosno postati urbanizovana naselja. Recimo, u Žarkovu, na mestu gde je danas poznati trgovinski lanac, na samom uglu ulica Ace Joksimovića i Trgovačke, nekada je bila niska, trošna kuća.

To "nekada" su osamdesete godine, koje mnogi dobro pamte. Tada je došlo do realizacije plana za proširenje ulica, budući da je bilo i više vozila. Žitelji Žarkova su tih godina prodavali zemlju i koliko-toliko profitirali, jer se javila pojačana potreba da baš tu nastanu stambene zgrade, svega 8,4 kilometra udaljene od centra Beograda.

Mada, svakako da reputacija naselja nije bila ni blizu današnjoj. Kvartovi na obodu grada još su bili u povoju i malo ko je mogao da nasluti njihov potencijal. Kako se Beograd širi, Žarkovo, Miljakovac ili Labudovo brdo, uskoro bi mogli biti "sredina" grada.

Ali, treba pomenuti da Žarkovo ni danas nije jedno od beogradskih naselja "na glasu", pa ipak, cena kvadrata stana u nekim delovima dostiže čak 1.300 evra. Na susednom Banovom brdo kvadrat je tradicionalno skup, i vredi do 2.000 evra.

Kada je reč o izdavanju stanova, i tu je primetan rast cena. Nekretnina od 50-ak kvadrata, u proseku se izdaje za 250 do 300 evra, a do pre nekoliko godina - bilo je moguće naći stan u ulici Ace Joksimovića (kojom ide autobus 50) za nekih 200 evra.

Banovo Brdo, Pere Todorovića Banovo Brdo, Pere Todorovića / Printskrin: google.maps

Blizina Ade, dobar položaj, razvijen saobraćaj

U zavisnosti od same lokacije i uređenosti stana, isto tako je moguće naći stan u Žarkovu od 50 i 80 kvadrata, a da se izdaju po istoj ceni - od oko 300 evra.

Skok cena kvadrata u naseljima koja nisu bila tako popularna prethodnih godina, govori o tome koliko je potražnja u srpskoj prestonici pojačana. I kada pomislimo da je iskorišćen svaki pedalj, podignuta svaka zgrada, i da ima previše automobila u prosečnom naselju - doseli se još ljudi, a investitori imaju pune ruke posla.

Glavna ulica u Žarkovu, Trgovačka, vremenom je postala komercijalni centar tog dela, mada još "kaska" za Požeškom koja je na Banovom brdu. Ipak, poznati marketi, butici, saloni, pumpe, cvećare, pijaca, apoteke, kafići i restorani - sve je to dodatno uticalo na popularnost Žarkova.

Žarkovo se, inače, nalazi na opštini Čukarica i jedno je od najvećih naselja u našem glavnom gradu. Nekada je bilo posmatrano isključivo kao radnička periferija, ali se vremenom, zbog svoje pozicije i veličine, razvilo u modernu stambeno-poslovnu celinu.

Osim toga, Žarkovo od Ade Ciganlije i relativno novog tržnog centra deli svega nekoliko kilometara, i naselje je generalno dobro povezano sa svim delovima Beograda, što ga čini još atraktivnijim.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sokan

    7. mart 2021 | 12:02

    Čitam komentare i čidim se ,te Mirijevo je selendra ,Žarkovo je seledra ,Borča je ča ča ča , Karaburma im smrdi a da su u mogućnosti da kupe stan bilo gde u Beogradu šutirali bi se nogama i dupe od sreće.

  • maja

    7. mart 2021 | 17:24

    Imam 28 godina, rođena sam u beogradu kao i moji roditelji, a već dve godine planiram da prodam stan i bežim iz ovog grada u kojem je život postao nemoguć, trebalo bi mi pet dana da pišem zbog čega sve, ali razloj grada tj. gradnja nije ispraćena gradnjom adekvatne infrastrukture, automobila nikad više, gradski saobraćaj nikad lošiji, parkinga nema, zagađenje svih vrsta, leti smrad kanalizacije, zimi gušenje od smoga, u svoja četiri zid anemaš mira jer komšije ne znaju šta znači kućni red, kažu 'mi smo iz pirota tako temperamentni', inače igraju sa decom fudbal u stanu, šta dalje pričati sa takvima.

  • Marina

    7. mart 2021 | 11:24

    Izgled Zarkova je kao da se neko igrao sa planom izgradnje,sve zbrda zdola,totalno neplanski rađeno.Hvala ali za 1300 e ipak ima lepših delova grada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>