• 4
 ≫ 

Garaža prodata za tri dana, vredi više od 500.000 dolara: Šta se to zbiva na tržištu nekretnina?

 ≫ 

Američki mediji bruje o tome da Kanada nastavlja da dominira kada je reč o rekordno visokim cenama kuća. Ni pandemija nije stala na put tom rastu

  • 4
Garaža

Foto: zoocasa.com

Uprkos krizi, tržište nekretnina nastavlja da cveta u Kanadi. Bukvalno je moguće prodati sve, pa je tako za samo tri dana od datuma postavljanja oglasa - "otišla" malena garaža u Torontu, i to za 587.000 američkih dolara.

Locirana je u Grinvud aveniji, između dve porodične kuće, sa samo jednim parking mestom ispred. Izgledom više podseća na malu kuću, pa ostaje da se vidi šta je ideja novog vlasnika - možda će je koristiti u te svrhe.

"Financial Post" piše o Eronu Muru koji je u decembru kupio kuću u Torontu, da bi je prodao već u martu, i to za 28% višu cenu. Za nekretninu sa tri spavaće sobe dobio je 649.000 dolara.

Inače, kako smo nedavno pisali, prosečna cena kuće u SAD sada je oko 300.000 dolara. Na tom tržištu su cene znatno opale zbog pandemije, ali Kanada iz nekog razloga odoleva "trendu pada".

Blumberg dalje izveštava da je bum na tržištu nekretnina u Kanadi "priča bez kraja". Čak je i državna agencija za ovaj segment bila ubeđena da će cene splasnuti tokom krize, kao i potražnja, ali se desilo suprotno.

Nekretnine trenutno dominiraju kada je reč o kanadskoj ekonomiji. Danas, kupovina, prodaja i izgradnja domova u Kanadi zauzimaju veći udeo u privredi nego u bilo kojoj drugoj razvijenoj zemlji, prema podacima "Bank of International Settlements".

Takođe "upijaju" veći udeo investicionog kapitala nego u bilo kojoj državi sličnoj Kanadi po standardu. Hipoteke Kanađana pomogle su stvaranju jedne od najvećih gomila potrošačkih dugova na svetu, a izloženost finansijskog sistema zemlje - tim zajmovima - dvostruko je veća od one u SAD.

Sa cenama koje su već bile na rekordnom nivou, kanadsko tržište stambenog prostora započelo je 2021. godinu u još većem zaletu, objavljujući godišnji dobitak od 30 procenata u mnogim zajednicama širom zemlje.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mitque

    17. mart 2021 | 10:11

    Živim u tom delu grada Toronta, East York-u. Da, istina je da je za te pare prodata garaža ali ljudi koji su kupili tu garažu na tom mestu, posto je veliki plac žele da podignu jednu veliku ili dve manje kuće. Znači radi se radi o investitorima. Takodje je tačno da cene nekretnina u Kanadi idu za sada nezadrživo gore, ali ako se uzme u obzir ekonomska situacija i obim duga koji mnogi Kanadjani imaju, pitanje je vremena kada će nekretnine poceti da idu u suprotnom smeru.

  • Vuk

    17. mart 2021 | 09:38

    Normalno, ništa nije skupo ako se može prodati.

  • Polako

    17. mart 2021 | 10:07

    Stizemo i mi sa cenama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>