• 34

Plavi horizonti postalo hit naselje za plac: Ono što je koštalo 4.000 €, digli na 8.000!

Naselje je poslednje dve godine dobilo na popularnosti i cene su sa nekih 4.000 evra po aru, sada već otišle na 8.000 evra

  • 34
obodna naselja plavi horizonti i suncani breg Foto: Google street view

Placevi su poslednjih godina dobili na popularnosti, ali ono što je problem jeste ponuda kvalitetnih parcela. Oni koji bi da na parceli zidaju ili dižu montažnu kući, voleli bi plac bliže centru, što je gotovo nemoguće naći. Sličan problem imaju i investitori koji zidaju zgrade, mada u pojedinim delovima grada lakše nalaze stare kuće ili zgrade koje su za rušenje, kako bi mogli da zidaju sopstveni objekat.

Zato su parcele u opštinama Surčin, Novi Beograd i Zemun postale prilično popularne i tražene. Posebno ih traže investitori koji bi da grade poslovne prostore, hale...

U pomenutim naseljima može da se nađe i poljoprivredno zemljište pogodno za voćnjak, a kao što smo ranije pisali, potražnja ne prestaje.

Prema aktuelnim podacima Republičkog zavoda za statistku, prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji prošle godine je iznosila 166.433 dinara, odnosno oko 1.400 evra po kvadratu. To znači da su cene u 2020. bile više za 1,8 odsto u odnosu na 2019, i trend se nastavlja. Sve je više stanova luks kategorije na domaćem tržištu, posebno u centru Beograda, Novog Sada i drugih većih gradova.

S druge strane, naša prestonica je odavno postala "prezasićena", pa mnogi čak rođeni Beograđani "beže" iz nje. Gužve u saobraćaju, širenje granica grada, problemi s parkiranjem, visoke cene stanova, buka - samo su neki od razloga zbog kojih ljudi traže dom u unutrašnjosti zemlje ili na pereferije.

novogradnja Foto: Printscreen/RZS

Ono što je naročito zanimljivo jeste da cene prometovanog građevinskog zemljišta na teritoriji Republike Srbije imaju širok raspon koji je posebno izražen kod građevinskog zemljišta namenjenog za stambeno–poslovnu gradnju.

Analiza koju je sproveo RGZ pokazala je da one iznose od minimalnih 10 EUR/ar do preko 80.000 EUR/ar.

Pritom, gotovinom je plaćeno 99% prometovanog građevinskog zemljišta, 76% prometa je plaćeno u evrima, a 24% u dinarima.

U poslednjih godinu dana, prema prosečnoj ceni koju pokazuje statistika halo oglasa,  za ar građevinskog zemljišta u naselju Plavi Horizonti u Zemunu, kreće se nešto iznad 4.000 evra. Sudeći prema trenutno oglašenim parcelama, ukoliko želite dobar plac, morate biti brzi i spremiti bar 6.000 evra po aru za ovu lokaciju.

Trenutno je najskuplji ar za građevinski plac u mirnom delu naselja Plavi Horizonti, od ukupno sedam ari, koji košta 79.000 evra, odnosno oko 11.200 evra po aru. Vlasnik je naveo da je plac pravougaonog oblika, sa kompletnom infrastrukturom, da ima asfalt, struju, vodu, kanalizaciju, da je povezan na gas i pogodan za individualnu, porodičnu gradnju.

U apsolutnom iznosu, najskuplji plac u ponudi na zemunskim Plavim Horizontima košta čak million evra, a ima skoro 270 ari građevinskog zemljišta na raspolaganju.

U ponudi mahom dominiraju placevi čija površina prelazi 100 ari građevinskog zemljišta, a cene se kreću oko 300.000, 500.000, 700.000 evra za parcelu.

Video: Dvorac koji krije velike tajne: Izgradio ga čuveni srpski junak koji je oslepeo na Solunskom frontu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    19. mart 2021 | 15:32

    OKLEN ' SITI .. nista vise necu reci !! Zemunci znaju zasto !!!

  • Simke

    19. mart 2021 | 16:41

    Ma nije neki problem kupiti plac, kredit u banci, neka ušteđevina, pozajmiš ... sakupe se pare nekako. A onda kreće žurka sa katastrom. Ti što rade tamo su toliko korumpirani, bahati i bezobrazni da to nije normmalno. Sada imaju i izgovor što neće da rade ... korona. Ja sam kupio plac još pre 4 godine platio porez i odmah krenuo u proceduru (uknjižba, parcelacija, prenamena, lokacijska dozvola, projekat i na kraju građevinska dozvola). Za ove 4 godine uspeo sam da stignem do parcelacije koja još nije završena. Dobro razmislite pre nego što kupite plac.

  • Petar

    19. mart 2021 | 14:07

    Ma da stavite ar 30.000 evra..Ko ce da vam da 8000 za ar. On vredi 500-1000 evra maximum. Sve će se to urušiti za 2 godine.. Biće stanova za siću.. A neće imati ko da kupi...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>