• 4

Kuća hobita, kvadrat od 150 evra, brojne atrakcije: Šta sve krije planinski "biser" blizu Beograda?

Posle Avale, Kosmaj je druga najniža planina u našoj zemlji, sa svega 626 metara nadmorske visine. Sama planina ima dosta turističkih zanimljivosti, a ovaj put se fokusiramo na kuće koje se prodaju ili iznajmljuju

  • 4
Kosmaj planina panorama Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana krenulo je proleće, a sa tim i jača potreba za begom iz grada, odnosno nalaženjem mira negde u prirodi. Prvo što gotovo svima pada na pamet jeste vikendica sa dvorištem, bilo za prodaju ili rentiranje.

Znamo koliko su popularne planine poput Zlatibora, Kopaonika, Tare, Stare planine, Divčibara, Zlatara, a čini se da su godinama unazad pomalo zapostavljene neke druge kao što je Kosmaj. Doduše, oni koji su odrasli u tom predelu ili žive u Beogradu, dobro poznaju sve njegove čari.

Kosmaj se nalazi na samo 50 kilometara od naše prestonice, što ga čini idealnim za jednodnevni izlet, ali i za pokretanje raznih vrsta biznisa: pre svega u domenu ugostiteljstva i turizma. Zašto je interesantna priča vezana za Kosmaj i posetu?

Zato što će vam mnogi Beograđani reći da nikada nisu bili na toj planini, ali su zato više puta boravili na značajno udaljenijim planinama. Isto je i sa stanovnicima drugih gradova, blizu Kosmaja, kao što je slučaj s Mladenovcem.

Niska planina, ali veliki potencijal

Posle Avale, Kosmaj je druga najniža planina u našoj zemlji, sa svega 626 metara nadmorske visine. Sama planina ima dosta atrakcija, a ovaj put se fokusiramo na kuće koje se prodaju ili iznajmljuju. Dolaze lepi dani, lokalni turizam je sve više u porastu, pa su velike šanse da će gotovo sve naše planine opet doživeti bum.

Okolo Kosmaja, zapravo, ima vrlo lepih, otmenih kuća, a posebnu pažnju nam je privukla kuća iz luks kategorije (novogradnja), od skoro 120 m2, i na 16 ari placa. U oglasu je naznačeno da su mesečne režije 30-ak evra, a kuća se prodaje za blizu 90.000 evra, što znači je cena po kvadratu prešla 700 evra.

Kosmaj planina panorama Foto: Shutterstock

Ipak, za prosečnu kuću podno Kosmaja potrebno je izdvojiti oko 400 do 600 evra. Primera radi, klasične planinske vikendice na Zlatiboru sada vrede oko 50.000 evra, pa naviše, za optimalnih 50-55 metara kvadratnih.

Oglas koji nas je posebno iznenadio vezan je za nekretninu koja se prodaje u centru Sopota, pri čemu je kvadrat svega 150 evra. To znači da se kuća od 440 kvadrata prodaje za 69.000 evra. Kako je vlasnik naznačio, pripada "top" kategoriji.

Letnja sezona: U susret masovnom izdavanju

Mimo prodaje kuća, lokalci sve više prodaju i same placeve, jer je i za njima porasla potražnja u prethodnoj godini. Takođe, izdaju se i vikendice, posebno onima koji žive i rade u užurbanom gradu kakav je Beograd, i željni su mira u prirodi.

Ako, recimo, planirate da iskoristite vikend oko 1. maja van grada, cene vila i kuća su sledeće: za termin od petka do nedelje, za dve odrasle osobe, cifre su od 13.000 pa do nekih 30.000 dinara. Sve zavisi koji nivo smeštaja odaberete. Prednost je što, ako dolazite iz Beograda, stižete brzo, i ne treba vam mnogo novca za gorivo.

U neposrednoj blizi, mestu Ripanj, nalazi se veoma zanimljiva kuća - Hobbit house, po uzoru na one kakve se prave u svetu. Ukopana je u zemlju, urađena u originalnom, starinskom stilu, a dva noćenja dve odrasle osobe u ovoj kolibi koštaju oko 50 evra.

U oglasu piše sledeće: Objekat Hobbit house nudi balkon, a gostima su na raspolaganju besplatan WiFi i privatni parking u okviru objekta. Nalazi se na 21 km od Beograda, i 27 kilometara od Pančeva. Koliba takođe ima i dečije igralište, potpuno opremljenu kuhinju, jednu spavaću sobu i popločano dvorište sa pogledom na vrt.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>