• 3

Kućice prekrivene zemljom prava atrakcija: Nisu za svakoga, a noćenje blizu Beograda košta 50 evra

"Odličan način da pobegnete iz grada, od betona, i da se opustite i uživate u zvucima tišine, ptica i vetra", jedan je od oglasa za hobitske kućice na sajtu Airbnb

  • 3
Selo Hobiton Foto: Yes to Adventure

Hobitske kuće (Hobbit house) su sušta suprotnost velelepnim hotelima i luksuznim apartmanima koje ljudi bukiraju kada planiraju odmor, ali - uživaju jednaku popularnost, posebno među avanturistima.

Za ljubitelje "Gospodara prstenova" ne sumnjamo da je ovo pravi doživljaj, ali bi se popularne hobitske kućice sasvim sigurno dopale većem delu turista, barem za kratki boravak.

Moguće ih je naći i u Srbiji, na primer, u selu Parcani (Sopot). Udaljenost od glavnog grada je oko 40 kilometara, ali osećaj govori drugačije: izdaje se hobitska kućica, za 24 evra (noćenje po osobi), napola smeštena u zemlji, kao u bajci.

Oglas za izdavanje možete naći i na popularnom sajtu Airbnb, a kako se dalje navodi: napravljena je od prirodnih materijala i nudi jedinstveno iskustvo, ali ne za svakoga - samo za istinske ljubitelje prirode i avanture. Takođe piše, "namenjena je onim koji nemaju velike potrebe".

"Odličan način da pobegnete iz grada, od betona, i da se opustite i uživate u zvucima tišine, ptica i vetra. Otvoreni prostor sa kućicom na drvetu, kuhinjom na otvorenom, stolom za stolni tenis...".

Ipak, treba pomenuti da hobitska kućica u Sopotu ima i WiFi i zaseban radni prostor, te je idealna i za one koji rade na daljinu. Oni koji su je posetili i ostavili utiske na Airbnb-u, kaže da je "magična".

View On AirbnbHobbit house

Ali, trend sa hobitskim kućicama je, naravno, počeo u svetu. Postoje čitava sela inspirisana tim malim bićima iz Tolkinovih romana, i to od SAD do Australije. Neke od najpopularnijih nalaze se u Vašingtonu, Vermontu, San Dijegu.

Jedna američka kompanija je pre nekoliko godina počela da proizvodi montažne hobitske kućice. Izgledaju kao iz bajke, ali su vrlo "uredne", moderne. Zbog popularnosti filma i ove vrste turizma, "Green Magic Homes" sa Floride je prepoznao priliku za biznis.

Svaka kuća je sačinjena od nekoliko montažnih panela od ojačanog polimera, koji se sastavljaju da bi se dobio finalni oblik. U kompletu dolaze i drvena vrata i prozori, a električne instalacije i cevi za vodu, kao i ventilacija - mogu se postaviti naknadno. Kada se montaža panela privede kraju, kuće se prekrivaju zemljom i travom.

To pruža toplotnu izolaciju, pa je tako zimi toplo, a leti sveže unutar kuće. Kvadrat jedne ovakve kućice košta svega 40-ak dolara, a cela može biti gotova za tri dana.

Takođe, sličnih kreativnih rešenja ima i u našem okruženju. U srcu Velebita (Hrvatska), porodica Žuženić napravila je čak sedam bungalova - inspiracija za to nije im bio samo kultni film, već i hrvatske zemunice. Najpre je otac naslednika Luke pokrenuo kamp 2004, a onda su počeli da grade i ukopane kućice, 2017. godine.

Na sat i po vremena od Zagreba, nalazi se nestvarno lepa zemljana kućica za odmor. Prema opisu iz oglasa sa Airbnb-a, noćenje u njoj košta čak 87 dolara, a zove se Zemljanka. Ima kuhinju, grejanje, WiFi, TV.

View On AirbnbApartma Zemljanka - Earth House

Da li vam se dopadaju ovakve ideje?

Video: Osetite ukus luksuza: Ovo je kapućino od zlata koji košta svega 22 eura

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>