• 2

Šta kaže evropski indeks cena nekretnina? Split je na 3. mestu, Beograd odmah iza njega

Kada je reč o gradovima iz regiona, Zagreb je na 33, Sarajevo na 108. mestu, a Ljubljana je zauzela 36. poziciju

  • 2
Belgrade Waterfront Beograd / Foto: Miralem Čaušević

Split je treći najskuplji grad u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, ako je suditi po stranici Numbeo, koja važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima i kvalitetu života. Odnos cene nekretnina i prosečnih prihoda u tom gradu iznosu 20.3.

Do te računice je došao Mladen Adamović, bivši softverski inženjer Gugla iz naše zemlje. Hrvatski grad je, na nivou Starog kontinenta, jeftiniji samo od Moskve (odnos 21.12) i Pariza (odnos 20.97), dok se na četvrtom mestu nalazi Beograd, sa odnosom od 19.77.

Ovo je lista bazirana isključivo na temelju odnosa prosečnih zarada i cena nekretnina, a iza Beograda slede Vladivostok, Gdanjsk, Prag i Milano, piše Index.hr.

Hrvatska, recimo, ima čak dva grada svrstana među 20 najskupljih u Evropi, u ovom domenu, a pored Splita, to je Zadar koji je zauzeo 13. mesto. Po ovom indeksu pretekao je Minhen, u kojem je odnos 16.27. Zanimljivo je i to da London, koji važi za najskuplji evropski grad, ovaj put zauzima tek 20. poziciju.

Rim je na 9. mestu, Lisabon na 11, Budimpešta na 22. poziciji, a odmah iza nje je Novi Sad. Na 24. mestu je Firenca, onda Stokholm, dok je Banjaluka zauzela 30. mesto. Na 33. mestu ove liste je hrvatska prestonica, a ispred nje su samo Porto i Barselona.

split Split / Foto: Pixabay

Zagreb iza sebe ostavlja Skoplje, Ljubljanu, Madrid. U obzir su uzeta čak 192 grada Evrope, a interesantno je i to da Brisel našao tek na 187. poziciji. Cirih je, recimo, na 153. mestu, ako uzimamo u obzir cene nekretnina i prosečne zarade. Sarajevo je zauzelo 108. poziciju.

U našoj zemlji su cene stanova generalno skočile u 2020, kako kada govorimo o prodaji, tako i kada je reč o izdavanju. Savski venac i dalje dominira, a najviše se traže stanovi od 55 kvadrata.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    29. mart 2021 | 09:04

    Čega se pametan stidi, time se budala ponosi.

  • Paksi

    29. mart 2021 | 15:49

    A zasto se ne stavi i koliko stanova u kom gradu je u vlasnistvu ljudi koji zive u tim stanovima? Sta vredi index 5 recimo, ako se 80% stanova izdaje....to znaci da te stanove u realnosti nije moguce kupiti iako je u teoriji prosecna plata u odnosu na cenu kvadrata jako povoljna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>