• 3

Koliko bi koštala gradnja kuće na Mesecu? S obzirom na lokaciju, cifra nije frapantna

Iako postoji poseban sajt na kojem možete proveriti cene i kupiti posed na Mesecu, to u praksi nije moguće, prema međunarodnim sporazumima iz 20. veka. Ali, jedan finansijski analitičar ovaj izazov ostavlja po strani i vraća se svojoj maštovitoj računici

  • 3
Mesec sat

Foto: Tanjug/AP

Šta mislite, koliko novca je potrebno da se izgradi kuća na Mesecu? Odgovor na ovo pitanje pokušao je da da finansijski analitičar, Salman Haqqi, a cifra do koje je došao možda i nije zapanjujuća, s obzirom na lokaciju. Iznosi 60 miliona dolara.

To svakako ne znači da neko ko ima ovaj novac može da izgradi kuću na zemljinom satelitu, jer da je tako - Mask bi se prvi nastanio. Američki milijarder odavno planira pohod na Mars, na kojem želi da praktično "podigne male gradove" do 2026. godine.

Haqqi se ovom tematikom pozabavio iz znatiželje, a u obzir je uzeo nekoliko važnih faktora. Među njima su: trošak za specijalne materijale potebne za izgradnju (recimo, prozori otporni na meteore), a koji mogu da izdrže mesečevu atmosferu; zatim, trošak za putovanje od Zemlje do Meseca, rashodi za prenošenje materijala.

Među faktore je svrstao i troškove astronauta i njihovu satnicu na Mesecu, jer je sasvim logično da bi ona bila veća, u odnosu na onu koju imaju građevinski radnici na našoj planeti. Ipak, ovaj analitičar konstatuje da bi gradnja novih objekata na zemljinom satelitu kasnije bila jeftinija.

Kako?

 

Tako što će generatori struje, alati i radnici već biti tamo, pa neće biti potrebno njihovo slanje, što će smanjiti rashode potrebne za prve građevinske poduhvate. Cena, međutim, ne bi bila mnogo niža - iznosila bi 51 milion dolara. Ono što bi bio najveći izazov, odnosno problem, jeste kupovina zemljišta.

Iako postoji poseban sajt na kojem možete proveriti cene i kupiti posed na Mesecu, to u praksi nije moguće, prema međunarodnim sporazumima iz 20. veka. Haqqi ovaj izazov na trenutak ostavlja po strani, i vraća se svojoj maštovitoj računici.

Hotel u svemiru

Foto: Profimedia/The Gateway Foundation. / Ferrari

Mimo zemljišta, kaže da je realan problem o kojem treba misliti - osnovna infrastruktura potrebna za život, poput energije. Prema njegovom građevinskom spisku troškova, struja bi se dobijala putem solarnih panela, ali sa stranice "Futurism" upozoravaju da takvi paneli ne mogu biti isti kao one koje koristimo na Zemlji.

Prete im opasnosti poput radijacije i meteora, a problem je i činjenica da bi kuća povremeno bila u potpunom mraku tokom dve nedelje, uz temperaturu od -173 stepena Celzijusa. Potencijalno rešenje je dovoženje nuklearnog reaktora sa Zemlje, što je svakako dodatni trošak i to od milijardu dolara.

Salman Haqqi nije zaboravio ni na troškove vezane za hranu, vodu i preživljavanje. Recimo, potrebno je naći hranu na licu mesta, kao i izvore vode (miniranjem leda ili donošenjem sa Zemlje), što nije tako jednostavno na Mesecu. Iako život na Mesecu još neko duže vreme neće biti moguć, to ne znači da ne možemo uživati u svemiru.

Naime, za nekoliko godina bi trebalo da počne gradnja prvog svemirskog hotela "Voyager Station", dok bi već 2027. u njemu mogli boraviti prvi gosti sa Zemlje.

Video: Jedini na Balkanu ručno proizvode parfeme: Njihovi mirisi nemaju nazive, već kodove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CIGO

    4. april 2021 | 14:54

    Treba se pocet pakovat sad ce to.🤣

  • ffm

    4. april 2021 | 15:17

    Kupiti nesto u nekom selu na nekom brdu sto dalje od svega , bez struje i neta i bog da te vidi !

  • Boža zemunac

    4. april 2021 | 16:32

    Ha ha ha ha ha ha ha. Slatko sam se nasmejao.Da nije smešno bilo bi tužno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>