• 9

Beogradska gužva okidač za rast cena: Garažno mesto od 12 kvadrata vredi kao garsonjera

Ova vrsta imovine sve više dobija na značaju i kod nas. Najskuplja garaža na svetu nalazi se u Amsterdamu i košta skoro milion evra

  • 9
auto, garaža

Foto: Freepik.com

U poslednje vreme cene možda "divljaju", ali kupaca definitivno ima. Opet se vraćamo na zakon ponude i potražnje, koji je dokaz da neke cifre nisu odokativno stavljene u oglasima, bilo da tražite stan, kuću, garažu.

Nisu samo dobro pozicionirani stanovi, niti garsonjere, na glasu ovih dana. Štaviše, neka garažna mesta vrede kao garsonjere na perifernim delovima grada. Tako se trenutno na Vračaru, oko Čuburskog parka, prodaje 12 kvadrata mesta za parkiranje za čak 30.000 evra.

To je ujedno dokaz koliko je parkiranje danas problematično u glavnom gradu Srbije, posebno u ovom kvartu ili samom centru. Nije sporno samo naći mesto, posle "nekoliko krugova" oko zgrade, već i plaćanje u zoni i pomeranje auta (ako niste stanar), što nije slučaj u naseljima na obodu grada.

Negde u sličnom rangu je i Novi Beograd koji je, zbog širokih bulevara i blokovske gradnje s predviđenim parkinzima, možda za nijansu rasterećeniji. Ipak, i tamo cene skaču. Dva garažna mesta nadomak Arene koštaju 42.000 evra, pri čemu je kvadrat 1.750 evra. Oba mesta imaju 24 m2.

Agencijske provizije takođe nisu zanemarljive: u prvom slučaju ona iznosi malo više od 700 evra, a u drugom slučaju oko 60.000 dinara. Ipak, garaže danas nisu što su bile. Osim što su praktično rešenje, ako živite u ovakvim zonama Beograda, nude i neke druge benefite.

U jednom od oglasa navodi se: "Lift za auto, rotirajuća platforma i sistem za prenos automobila na parking mesto uz pomoć aplikacije na kontrolnom panelu u zgradi i na mobilnom telefonu. Po spuštanju liftom, automobil se automatski odnosi na parking mesto korišćenjem rotirajuće robotizovane platforme, a isto tako se i vraća korisniku na mesto za ulazak u auto na nivou prizemlja, a preko aplikacije na mobilnom aparatu".

Nedavno smo pisali i o najskupljoj garaži na svetu koja košta milion evra, a ima struju, sudoperu, osvetljenje. Nalazi se u jednom od otmenijih kvartova u Amsterdamu (Holandija) i ima 22 kvadrata.

Video: Kako građani Srbije mogu da zaštite lične podatke?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    11. april 2021 | 12:39

    Naravno, zato što je parkiranje ne rešen problem u Bilom kom gradu kod nas. Ne smeju se više izdavati građevinske dozvole bez odgovarajućih parking mesta.

  • Alex

    11. april 2021 | 18:15

    Time je postignut cilj. Dozvole za gradnju se uz podmićivanje izdaju bez obaveznih parking mesta. Tako su garaže postale tražene i cene idu gore. Navali narode još malo pa nestalo.

  • Joca

    11. april 2021 | 15:24

    Ja prodao garažu za 30.000 evra nekom liku.. Hahahahaaaaaa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>