• 11

Kako prodati dotrajao stan koji nije na top lokaciji, a biti u plusu? Uvećajte šanse uz 5 saveta

Tačno je da na tržištu nekretnina u Srbiji trenutno više dominira potražnja, nego prodaja, ali to ne znači da je lako prodati svaki stan

  • 11
nekretnine

Foto: Freepik

Iako deluje da vlasnici nekretnina u Srbiji, a posebno u Beogradu, samo čekaju da im kupci "dođu na noge" i daju kaparu, to baš i nije slučaj kod svih.

Najbolje prolaze manji stanovi (do 50 kvadrata), renovirani (ako je stara gradnja) ili dobro sređeni, opremljeni i kvalitetni (ako je novogradnja), i to na određenim lokacijama. Novi Beograd, Banovo brdo, Savski venac, Vračar, Zvezdara - tradicionalno dominiraju na beogradskom planu nekretnina.

Pritom, situacija zavisi od kvarta do kvarta, i na primer, nije isto da li prodajete stan na Lionu ili kod Cvetka, iako ih dele kilometar ili dva. U zapećku su posebno naselja na periferiji, i to veliki stanovi (od 80 m2 pa naviše). Sve manje kupaca se odlučuje za takve kvadrature, a osim toga, sprat igra bitnu ulogu u svemu.

5 zlatnih saveta za bolju prodaju

 

1. Angažujte agenciju, profesionalce koji će vam skrenuti pažnju gde grešite, ali i uraditi profi fotografije. Iako je važno ne prodavati "mačku u džaku", kvalitetne fotografije svakako odaju utisak da ste ozbiljniji prodavac. Pođite od sebe: da li biste pre pogledali stan čije su fotografije svetle, u visokoj rezoluciji, ili onaj čije su fotografije mračne, mutne, nejasne? Takođe, agenti imaju dobre pregovaračke veštine i znaće da vas pametno posavetuju.

2. Budite otvoreni, ali ne i nasrtljivi. Znate i sami koliko vas nervira kada vam, recimo u radnji, prodavačica "diše" za vratom. Pustite klijente da na miru pogledaju stan, budite tu za sva pitanja i nedoumice, ali se generalno držite po strani. Neka više priča i objašnjava agent, a manje vi, jer vi poznajete samo svoj stan, a stručna osoba se razume u opšte stanje na tržištu nekretnina.

3. Ako već prodajete stan, kasno je za ulaganja. Jednostavno, neko veće renoviranje vam se neće isplatiti. Prepustite to potencijalnom kupcu, koji će pritom moći da uredi nekretninu prema svom ukusu. Ali, ako je stan dotrajao, to znači da cena mora biti niža, odnosno u startu ukalkulišite koliko je novca potrebno za (kompletno) renoviranje. Zašto vi ne bi trebalo da ga "doterate" pred prodaju? Zato što ako ta ulaganja iznose više od 20% cene stana koju želite da postignete - onda se ono najverovatnije neće isplatiti.

nekretnine

Foto: Freepik

4. "Očistite" prostor, pri čemu ovde ne mislimo na higijensko čišćenje koje se podrazumeva, već na to da probate da "depersonalizujete" stan u kojem živite, kako bi kupac stekao što bolji, realniji utisak o njemu. Mnogo stvari često ume da "zaguši" prostor, poput nameštaja, razbacanih igračaka, odeće, spravi za vežbanje. Potrudite se da u stanu rade sva svetla i da obezbedite što više prirodne svetlosti, te je možda bolje ugovarati posao kada je lepo vreme (ako vam se ne žuri). Mimo toga, jedno sitnije ulaganje koje povećava šanse za prodaju jeste krečenje.

5. Da li je kupatilo zaista odraz toga kakav je neko? Tako barem kažu, kao i za kuhinju. Prema ovim prostorijama se lako može zaključiti koliko je osoba uredna, pedantna... Iako su neke sobe toliko stare, da ih ne možete dovesti u besprekorno stanje ma koliko da ih ribate i sređujete, verujte da se razlika vidi.

Probajte da u kupatilu i kuhinji unesete neke sitne novine, koje vas neće koštati mnogo. Recimo, zamenite prostirke, operite ogledalo, kupite novi držač za sapun, obavezno stavite čist peškir. Kada je reč o kuhinjskim elementima, možete ih "osvežiti" nekim veselim tapetama.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    15. april 2021 | 09:09

    Dajte nam ideju kako kupiti, jer lako se prodaje nasledjena imovina, ali brale moj, hajde ti kupi u danasnje vreme, osim da nisi kriminalac i političar. Dajte tu magiju, nefilozofirajte, jer kad imaš lako je prodati, ali kad nemas, hajde,kupi!

  • Larva

    15. april 2021 | 09:15

    Agencija i profi fotografi?! Pa na većini sajtova gde su agencije "preuzele" stanove i oglašavaju ih fotografije izgledaju kao da su ih slikali bojlerom iz 1975. godine.

  • Nenad

    15. april 2021 | 09:20

    U Svedskoj se eventuelni kupci i prodavci ne srecu sve dok se ne odredi ko na kraju kupuje,do tada sve poslove obavlja agent,prodavac se tu nista ne mesa.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>