• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najskuplje garažno mesto prodato na Čukarici, parcela u Jakovu dobila najvišu cenu: Ludilo ne staje

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveće povećanje tražnje i prometa od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, zatim vikendice za 68,3%. Agenti za nekretnine ovo komentarišu već pravom "groznicom" na našem tržištu

  • 0
Garaža Beograd Foto: Shutterstock, Printskrin: Google Earth

Cene nekretnina nastavalju blagi rast, a potražnja ne kaska. To pokazuje izveštaj za tržište nepokretnosti koji je objavio Republički geodetski zavod (RGZ) za mart.

Kako se navodi u tom izveštaju, najskuplji stan u novogradnji prodat u prvom kvartalu godine koštao je 1,47 miliona evra i nalazi se u "Beogradu na vodi", dok je za najskuplju "starogradnju" plaćeno 600.000 evra na Novom Beogradu.

I ovog meseca, tražila se garaža više, a cene su skočile i za zemljište. 

Najskuplje garažno mesto u novogradnji bilo je na Čukarici i to u garaži za koju je izdvojeno najviše novca, dok su cenom pratila garažna mesta u kompleksima „Novi Dorćol" i „K disitrikt".

U kategoriji zemljišta namenjeno za industrijsku gradnju najviše cene po metru kvadratnom postignute su u Železniku i Batajnici, dok je najviše izdvojenog novca u jednom ugovoru bilo za parcele na teritoriji Šimanovaca i Zuca.

Najviša cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta postignuta je u Jakovu, opština Surčin, a najviša ugovorna cena u Bačkoj Topoli.

Tokom I kvartala 2021. godine javni beležnici i osnovni sudovi su Republičkom geodetskom zavodu dostavili 41.456 ugovora, što je za 39,5 procenata više prometa nego u istom periodu prošle godine.

Vrste nekretnina u prometu

RGZ Foto: RGZ

U poređenju sa februarom 2021. godine, promet zemljišta povećan je za 22,5% u martu 2021. godine, pri čemu je obim prometa šuma povećan za 27,1%, građevinskog zemljišta za 25,5% i poljoprivrednog zemljišta za 18,5%.

Ukupan promet objekata u martu 2021. veći je za 29% u odnosu na prethodni mesec. Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, zatim vikendice za 68,3%, poljoprivredni objekti za 50%, ostali objekti 28,9%, stambeni objekti 28,3% i dr. U odnosu na prethodni mesec obim prometa poslovnih objekata smanjen je za 5,6%.

U odnosu na prethodni mesec promet posebnih delova objekata veći je za 39,1%. Najveće povećanje zabeleženo je u prometu ostalih prostora za 60,9%, garažnih prostora za 42,9%, poslovnih prostora za 40,2% i stanova za 37,8%.

U martu 2021. godine je, u odnosu na isti mesec prethodne godine, zabeleženo znatno povećanje prometovanih nepokretnosti, pri čemu je broj prometovanih nepokretnosti po vrstama nepokretnosti više nego dupliran (Grafik 2).

RGZ Foto: RGZ

Rast kupovine na kredit

RGZ navodi da je u poređenju sa prvim kvartalom 2020. sada zabeležen blagi porast plaćanja iz kredita pri kupovini posebnih delova objekata.

Saopštili su da u prva tri meseca 2021. godine u Srbiji gotovinom bilo plaćeno 62 procenta prometa stanova. Kreditna kupovina najača je u Novom Sadu sa 58 procenata, a najmanje je ima u Kragujevcu - 27 odsto.

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u I kvartalu 2021. godine iznosio je preko 1,3 milijarde evra, što je povećanje od 41,8 procenata u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Promet stanova zauzeo je najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima sa 53 procenta.

U ukupnom prometu nekretnina stanovi su dominatni sa 3,5 hiljade prometa mesečno, slede građevinsko i poljoprivredno zemljište, pa stamebeni objekti.

Video: Iran predstavio svoju prvu hotelsku kapsulu: Cena jedne kreće se i od 1.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>