• 27
 ≫ 

Beogradska zelena oaza: Na 5 kilometara od centra, ovo ušuškano naselje sve konkurentnije na tržištu

 ≫ 

Stanovi su najskuplji oko hotela Srbija, i tu cena ide od 2.100 do čak 2.500 evra po kvadratu

  • 27
Naselje Šumice

Printskrin: Google Earth

Jedno od najlepših naselja Beograda izgrađeno je za vreme komunizma, ali čini se da tek poslednjih godina dobija na značaju i popularnosti. Novogradnja se, naime, odlično "nastavlja" na dobro postavljenu infrastrukturu kakvu imaju Šumice.

To ih svakako čini konkurentnijim na domaćem, tačnije beogradskom tržištu nekretnina. Šumice su dobile naziv po istoimenom parku, u kom je i dobro poznati sportski centar. Naselje je od centra prestonice udaljeno oko 4, 5 kilometara, mada imate utisak kao da ste otišli dalje od gužve i krcatih ulica.

Prednost naselja su svakako dobro organizovana gradnja, uz planirane parkinge, dakle, prema urbanističkom planu, kao i saobraćajna povezanost: frekventne autobuske i trolejbuske linije. Između stambenih zgrada ima dosta parkova, a cenu nekretnina u poslednje vreme dižu i dva relativno nova objekta.

Oko Šumica, Konjarnika, Dušanovca nalazi se veliki, dobro snabdeven tržni centar, a u neposrednoj blizini i nemački trgovinski lanac. Pristup domovima zdravlja, školi, vrtiću, marketima, salonima, zanatskim radnjama - sve to je uticalo na bum na tržištu kada govorimo o Šumicama.

Kvadrat od 1.750 evra

 

Danas je u ovom naselju teško naći stan od 50 m2, koji se najčešće traži kao tip nekretnine, za manje od 90.000 evra. To znači da je cena po kvadratu minimum 1.700 do 1.750 evra, mada ima izuzetaka gde se nudi kvadrat za 1.500 evra. U svakom slučaju, ne ide ispod toga, i dosta zavisi od lokacije, spratnosti, uređenosti stana itd.

Stanovi su najskuplji oko hotela Srbija, i tu cena ide od 2.100 do čak 2.500 evra po kvadratu. Ne treba zaboraviti ni blizinu auto-puta Šumicama, što je velika prednost. Mnogi zaposleni upravo tim putem svako jutro kreću ka Novom Beogradu.

Jednoiposobni stanovi se tradicionalno dobro prodaju, na bilo kojoj lokaciji. U Šumicama, prosečna cena je 1.800 evra za jednu takvu nekretninu u Rimskoj, ulici koja "seče" Vojislava Ilića i vodi ka Ustaničkoj. Isto tako, u Sundačićevoj ulici trenutno se prodaje stan od 150 kvadrata za neverovatnih 440.000 evra.

To znači da je cena po kvadratu 2.900 evra, i time Šumice slobodno mogu da pariraju Novom Beogradu, koji je godinama na glasu. Ako poredimo starogradnju i novogradnju, razlika u ceni po kvadratu je u proseku 200 evra, u korist novijih stambenih objekata.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Potomak

    18. april 2021 | 14:33

    Oduzeli mom dedi plac u Sumicama i srusili mu kucu kako bi na tom mestu pravili hotel i one velike zgrade. U kompenzaciju mu dodelili duplo manju ledinu od 4 ara u Kumodrazu a drzava rekla da nemamo pravo na restituciju jer smo ekvivalentno isplaceni ovim drugim placom. Sad se na "urbanisticki" sredjenom Lekinom brdu i Sumicama zidaju zgrade i peru pare, a skorojevici kupuju stanove i mesta za parking vise ni nema. Eto kako je nasa drzava uredjena, radi ko sta pozeli bitno je da ima lovu...

  • Bgd

    18. april 2021 | 14:52

    Tu sam rodjena, bio je nekada predivan kraj dok nisu poceli da se dovlace....

  • Ivan

    18. april 2021 | 16:08

    Svi gradovi u Srbiji trebaju da budu dobro popunjeni zelenilom. Kad vidim kako izgleda Trg padnem u depresiju svaki put

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>