• 8
 ≫ 

Pomama za kućama na vodi: Top lokacije su Perućac i "srpski Amazon", a kakve su cene?

 ≫ 

U susret Prvom maju i Uskrsu, gotovo svi kapaciteti su već popunjeni

  • 8
kuće na vodi, kuća, voda, reka, more, biznis

Foto: Shutterstock

Tržište nekretnina je, globalno, uspelo da ostane imuno na kovid-19 krizu, i ne samo to: mesecima unazad beleže se veće cene stambenih jedinica, kao i pojačana potražnja koja premašuje ponudu. Jedini segment koji, donekle trpi, jesu poslovni objekti, budući da je i dalje na snazi masovniji rad na daljinu.

Međutim, nisu samo stanovi i kuće van grada ono što se traži. Kako se bližimo letu i sve lepšem vremenu, tako se prirodno nameće pitanje - da li ovih dana već vlada interesovanje za nekretnine na vodi, posebno na beogradskim rekama, ali i unutar Srbije? Jezera su takođe veoma popularna.

Tu temu otvaramo sa sagovornicom Telegraf Biznisa, Katarinom Bogdanović, koja je rukovodilac i urednik u "Halo oglasi nekretnine".

- U poslednje vreme broj upita i poziva je značajno povećan kod svih onih koji oglašavaju najam splavova na našem sajtu. Razlog tome su svakako predstojeći praznici i gotovo svi kapaciteti su već popunjeni, međutim, poziva i rezervacija ima na dnevnom nivou i za drugu polovinu maja - kaže Katarina.

Perućac kao broj 1 za odmor kraj vode

 

Ističe i da se gosti pretežno raspituju da li objekat ima roštilj, koji je broj ležajeva, u ovom periodu i da li objekat ima grejanje, ali ima i onih koji traže lux varijantu odmora, pa ih interesuje da li kuće imaju bazen ili đakuzi.

Pored Beograda i okoline, priča naša sagovornica, ove godine je posebno popularno iznajmljivanje splavova na jezeru Perućac. Što se tiče cene najma objekata na vodi, one su u rangu sa onima od prethodne godine ili su za nijansu više.

Na pitanje koliki je odnos upita za iznajmljivanje, a koliki za kupovinu kućica (splavova) na vodi, Katarina odgovara da "vlasnici nekretnina na vodi, koji se bave iznajmljivanjem, primećuju i porast interesovanja za kupovinu tih objekata, te iako ih ne prodaju, dobijaju upite da li bi u nekom momentu prodali svoju nekretninu".

Da li u 2021. ima i više onih koji bi trajno da se nastane na splavu? To je tema kojom se bavimo u poslednje vreme, budući da je pandemija donela neke nove trendove i potrebe. Ipak, prema rečima naše sagovornice, i dalje je više upita za zakup prostora.

Koliko je važna sama lokacija?

 

- Svakako je značajno povećan i broj upita za prodaju u odnosu na prethodne godine. Sa druge strane, oni koji prodaju svoje splavove na vodi, odlučili su se na taj korak iz praktičnih razloga. Splavovi koje poseduju su udaljeni od njihovog mesta stanovanja, a zahtevaju konstantno obilaženje i održavanje, pa su oni kojima to predstavlja dodatni napor odlučili da ih prodaju. A dok ne prodaju, uspešno ih iznajmljuju - ističe Katarina, stručnjak za nekretnine.

Najčešći zahtevi klijenata u pogledu kupovine kuće na vodi, tiču se i lokacije. "Oni koji prodaju ovakve nekretnine navode da umnogome lokacija igra ulogu, odnosno da je pored opremljenosti i to bitan faktor za objekat", kaže Katarina i dodaje da je tako cena onih splavova koji se nalaze u rezervatima prirode za nijansu viša od drugih.

kuće na vodi, kuća, voda, reka, more, biznis

Foto: Shutterstock

To je zato što se nalaze na specifičnim lokacijama i u zaštićenim zonama, gde svaki splav mora da ima posebnu dozvolu, a puno se polaže na očuvanje prirode (nema upotrebe motornih čamaca).

- Takav je slučaj sa rezervatom prirode Bačko Podunavlje, takozvanim "srpskim Amazonom", gde su cene, zbog svega toga, za nijansu više nego na drugim lokacijama. Kada su procedure knjiženja u pitanju, vlasnici splavova tvrde da proces nije komplikovan i da je poprilično brz i jednostavan - priča naša sagovornica.

Za kraj navodi da je pored splavova, drastično poraslo interesovanje za vikendice, te da vlasnici tih nekretnina tvrde da je kupcima najbitnija lokacija, odnosno koliko je kuća zaista u prirodi i izolovana od buke, gužve. U odnosu na to, manje im je bitan tip gradnje.

Video: Od pogleda s njih svi se zaljube u Srbiju: Ovo su najlepši vidikovci naše zemlje

(Telegraf Biznis)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Balkanski spijun

    22. april 2021 | 16:13

    a sad KAO volimo reke sume planine .. jel to znaci da necemo vise bacati skoljku od juga i progoreli smederevac u reku ?!?!??! Hahhahaha Odjednom kao mi uvideli kako je Srbija divna i lepa!!!!!! Ajd ne folirajte cim se Grcka otvori ima tamo da istresate dzepove na nalicje ...zaboravicete sve!

  • Батица

    22. april 2021 | 14:00

    Požurite,komarci su gladni...

  • Гаги

    22. april 2021 | 17:29

    Све објекте, викендице сплавове, уклонити са река, језера. Није им ту место. Може.....удаљено најмање сто метара. Ово је злоупотреба природних ресурса.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>