• 1

Mobilne kuće koje trpe -25°C su novi trend: Komšije ih izvoze naširoko, a ovo im je cena

Samo jedna lokalna firma zaradi oko 15 posto prihoda već u izvozu, a cilj je da taj iznos bude 30%. U ponudi imaju čak 30 modela mobilnih kuća, površine od 18 do 40 kvadratnih metara

  • 1
norveška, kuća Foto: Pixabay

U Hrvatskoj postoji značajna proizvodnja mobilnih kuća, a taj trend je, zapravo, zahvatio ceo svet. Kod naših komšija to je posebno postalo uočljivo tokom nedavnih zemljotresa.

Jedna tamošnja firma proizvela je više od 2.200 Nord mobilnih kuća, a tim segmentom se bavi osam godina. Privredna kriza se, međutim, oseća svuda, posebno zato što su svoje nekretnine uglavnom prodavali u svrhe turističkog smeštaja.

Ko ih kupuje? Uglavnom su to veliki hotelski lanci, piše Poslovni.hr, koji razvijaju luksuzni kamping turizam. Potražnja je u 2020. opala, neke porudžbine su odložene, kada je reč o hotelima.

Ipak, zanimljivo je da hrvatskim firmama koje se bave ovim, sada stiže dosta više zahteva od samih građana. Jedna firma godišnje može da proizvede oko 400 Nord mobilnih kuća, koje su taj naziv dobile jer mogu izdržati temperature do -25 stepeni Celzijusa.

Takođe, navodi se da trpe teret od 600 kilograma po kvadratnom metru krova, a za jednu hrvatsku kompaniju rekordna godina je bila 2018, jer su tada proizveli čak 600 ovakvih objekata. Glavna izvozna tržišta su Slovenija, Austrija, Nemačka i Švedska.

Samo jedna lokalna firma zaradi oko 15 posto prihoda već u izvozu, a cilj je da taj iznos bude 30%. U ponudi imaju čak 30 modela mobilnih kuća, površine od 18 do 40 kvadratnih metara, s tim što se one mogu modularno spajati, a imaju u celini opremljene kuhinje i kupatila.

Ono što verovatno većinu najviše zanima jeste cena. Jedna Nord kućica košta 30.000 evra, u proseku, ako je letnja, a ako je opremljena za surove zimske uslove - onda je cena oko 40.000 evra, zbog zahtevne izolacije.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja sa Kozare

    24. april 2021 | 10:13

    Kod nas je najunosniji biznis seca drzavne sume i prodaja da neplatis nikom nista,po mogucnosti da kupac sece sam.Takvih boznismena koliko hoces i niko nepise o njim.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>