• 5
 ≫ 

Top lokacije pred leto: Potražnja kuća skočila za 60 odsto, najviše oko Beograda i Novog Sada

 ≫ 

U martu je promet objekata bio veći za 29 odsto u odnosu na februar

  • 5
kuća

Foto: Freepik

Tokom vaskršnjih i prvomajskih praznika nastale su velike gužve na brojnim putnim pravcima u Srbiji, a posebno je bio "zagušen" auto-put Miloš Veliki. To je znak da su ljudi i dalje željni prirode i izolacije, iako ove godine nemamo karantin.

Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, broj prodatih vikendica u 2020. za 60 odsto je veći nego 2019. godine. Zanimljivo je, dakle, da domaći gosti više nisu zainteresovani samo za iznajmljivanje smeštaja negde van gradske vreve, već žele da budu vlasnici takvih nekretnina.

Posebno je pomama za kućama na Fruškoj Gori i Tari, o čemu smo više puta pisali, a što su nam i potvrdili iz "Halo oglasi nekretnine". Trend iz prošle godine preneo se i na prvi kvartal 2021, a sve govori da će se nastaviti.

U martu je promet objekata bio veći za 29 odsto u odnosu na februar. Najveće povećanje od 4,3 puta imao je promet objekata posebne namene, a zatim vikendice - za 68,3 procenta.

Iz domaće firme za nekretnine su nam takođe rekli da se tradicionalno veoma traže naselja, odnosno kuće podno Avale i oko Kosmaja, pre svega zbog blizine glavnom gradu. Ali, lokalcima je interesantna i okolina Novog Sada, budući da je tamo potražnja za zemljištem porasla nekih 150 procenata.

Porast interesovanja, ali i cena

 

Isto tako, Šumadija je veoma tražene, a predeo oko Topole je idealan ako tražite povoljnu vikendicu, čist vazduh, prirodu i blizinu Beogradu. Treba pomenuti i naselje Trešnja oko Avale, ali i Perućačko jezero - čiji su splavovi kao iz bajke "krivi" za toliku posetu. Ipak, tamo je više upita za izdavanje smeštaja nego za kupovinu nekretnine.

vikendica, potok

Foto: Unsplash

Pre same kupovine, treba obratiti pažnju na cene koje su naglo skočile tokom 2020, ali i na dokumentaciju: proverite da li je objekat uknjižen, da li obuhvata sve ono što se navodi u ugovoru, posebno imajući u vidu da neki vlasnici nisu rešavali pitanje dalje od građevinske dozvole.

Potražnja se odrazila i na ponudu banaka, odnosno na odluku da je prošire: reč je o kreditima za kupovinu montažnih kuća ili reparaciju i obnovu starih/oronulih nekretnina. Ove sezone naročito se traže kuće sa bazenom, okućnicom, dvorištem, roštiljem, pa čak i đakuzijem - u zavisnosti od platežne moći kupca.

Video: Evo ko su najbogatije žene na svetu

(Telegraf Biznis/B.Đ.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zrenjaninac

    16. maj 2021 | 20:24

    Pa realno u Srbiji samo Beograd i Novi Sad su gradovi sa perspektivom, ovi ostali su pušteni niz vodu.

  • Zoran

    16. maj 2021 | 19:28

    Avala i Kosmaj,pola sat i sat vremena vožnje od Beograda ,najbolje za vikendicu...

  • X

    16. maj 2021 | 20:22

    Skacu li plate tako brzo?!??!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>