• 27
 ≫ 

Ko želi kuću van grada, može je naći na 11 km od centra: Ovaj kvart se neprestano širi, cene skaču

 ≫ 

I dalje vlada pomama za vikendicama, ali i kućama za život negde u prirodi. Ipak, izazov je biti mnogo daleko od centra grada i svih dešavanja, pa treba naći kompromisno rešenje

  • 27
Miljakovac 3

Foto: Google Street View

Od prošle godine kod naših sugrađana javila se pojačana potreba da se skuće negde van centra, buke, gužve, makar i privremeno. Neki razmišljaju samo o vikendici, a neki i o trajnom preseljenju.

Ipak, to sve zvuči dosta jednostavnije nego što jeste. Ako ste poslom vezani za grad, ili imate decu koja pohađaju školu/vrtić, odnosno navikli ste da budete dobro snabdeveni - onda je izazov biti i u izolaciji i u toku sa svim dešavanjima.

Beograd se, međutim, rapidno širi. Odavno su se proširile njegove prvobitne granice, te tako jedno naselje u Rakovici - više nije tako novo, iako ga lokalci smatraju relativno novim. To je Miljakovac 3, nastao mnogo posle izgradnje Miljakovca 1 i 2.

Pre nekih 15 godina, mada je naseljavanje krenulo i ranije, došlo je do ekspanzije kada je reč o kupovini placeva i kuća u ovom delu grada, ali su se na taj potez odlučivali samo "hrabri", uglavnom podstanari koji su želeli da reše svoje stambeno pitanje, za relativno malo novca.

Placevi su tada svakako bili povoljniji nego danas, a montažnu kuću ste mogli da podignete za 15.000 evra. Dobijate svoj prostor, slobodu, izolovanost, ali i određene probleme, pre svega, kada je reč o saobraćaju i infrastrukturi. Iako to pitanje i danas nije najbolje rešeno, ipak je znatno bolje.

Menjaju se navike kupaca

 

Autobus 48 vodi do početka naselja, ali ne ide kroz njega jer nam prostora. Glavna ulica je previše uska, a dvorišta kuća se nalaze tik uz nju. Stoga je uveden mini bus koji cirkuliše kroz kvart, mada je mana što ide na svakih 20 minuta.

Kuća, maketa kuće, plan gradnje kuća na dlanu, kupovina, nekretnine

Foto: Shutterstock

Kako je rasla potražnja za placevima, a potom i gotovim kućama, tako je i ovo naselje postajalo bogatije, pa sada ima sve što vam treba: od prodavnica, preko apoteka, do kafića, igraonica i ordinacija. Kriza izazvana Covidom-19 mogla bi da pogura prodaju kuća u ovom delu Beograda, s obzirom na to da će ljudi ubuduće tražiti drugačiji način života.

Nadomak naselja, tačno između Miljakovca 1, odnosno 2 i Miljakovca 3 - nalazi se poznata Miljakovačka šuma koja je pravi biser ovog dela grada, i svakako dodatni benefit za sve koji odluče da se nastane baš tu.

Kakve kuće se nude?

 

Prema aktuelnim oglasima, ovih dana se uglavnom prodaju velike kuće, od 200 kvadrata pa naviše. Zanimljivo je da kvadrat ide od nekih 300 pa do čak 1.300 evra, zavisno od pozicije, uređenosti kuće itd. Jedna nekretnina od skoro 400 m2 prodaje se za 150.000 evra, i navodi se da ima 5+ soba.

S druge strane, u istom naselju se prodaje i stambeni objekat veličine 425 kvadrata za skoro 600.000 evra. Nalazi se u delu Miljakovački vinogradi i u oglasu piše da je "kuća građena po najvišim građevinskim standardima". Površina placa je 10 ari, a uz kuću ide i garaža dovoljna za dva automobila.

Da cene po kvadratu značajno variraju govori i činjenica da jedan do drugog možemo videti oglasi u kojem se pominje da je m2 400, 500, 600, 700, 800 evra. Bukvalno, čitav raspon cena. Treba imati u vidu da je u naselju, vremenom, građeno i dosta luksuznih kuća koje svojim enterijerom i eksterijerom mogu da opravdaju jače cene.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    11. maj 2021 | 09:26

    Najbitnije da su alavi vlasnici parcela toliko proširili svoje placeve da jedva dva bicikla mogu da se mimoiđu ulicom. Neka hvala, nisam zainteresovan.

  • Istina

    11. maj 2021 | 10:30

    Neznam zašto Crnogorci tako jadni i avetni dolaze u Srbiju kad je toliko pljuju!? Hvale se nekim čojstvo i junaštvom a veće nećovečnosti i jada nevideh nigde!

  • Buca

    11. maj 2021 | 10:11

    Nema tu podstanara koji su kupili placeve vec jadne izbeglice koje su placale jedan ar od 7 hiljada evra pa ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>