• 0

Zbog nestašice skaču cene, a Evropi najviše fali ovaj građevinski materijal

Manjak posebno potresa sektor izgradnje nekretnina, zbog snažnog pritiska rastućih troškova građevinskog materijala, dok ova oblast istovremeno cveta širom sveta

  • 0
gradnja, građevina

Foto: Freepik

U Evropi vlada nestašica građevinskog materijala što vodi rastu cena, pre svega drveta i metala. S druge strane, to se na kraju odražava i na cene gradnje, odnosno kuća i stanova.

Ovaj manjak posebno potresa sektor izgradnje nekretnina, zbog snažnog pritiska rastućih troškova građevinskog materijala, dok ova oblast istovremeno cveta širom sveta.

Na taj trend je svakako uticala pojačana potreba ljudi da se izoluju, van grada, zbog čega su zainteresovani za kuće i vikendice, mada tradicionalno vlada i velika potražnja za stanovima.

Najveći problem predstavlja drvo, za kojim vlada velika potražnja na Starom kontinentu, gde austrijski građevinari ukazuju na nestašicu. Osim toga, blokade izazvane kovidom-19 usporile su rute isporuke drveta i drugog građevinskog materijala, a pomama za njima je sve veća, što automatski utiče na rast cena.

- Velikim paketima za podsticanje privrede u SAD i Kini usledio je bum izgradnje, i sirovine su apsorbovane u tim regionima - objašnjava direktor kompanije "Filoro", Rudolf Brener. Treba istaći da je od početka 2021. cena drveta skočila oko 50%, a bakra za čak 120%.

Mimo toga, tokom 2020. se duplirala i cena čelika, što ne utiče samo na automobilsku industriju, već i na infrastrukturne projekte. Centralno udruženje nemačkih zanatlija (ZDH) upozorava da se mnoge zanatlije nalaze u apsurdnoj situaciji da imaju pune knjige preuzetih poslova, a moraju otpuštati zaposlene, jer imaju problem sa nabavkom građevinskog materijala i suočeni su sa velikim skokom cena.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>