• 7

Saznajemo: Ko je novi vlasnik zgrade Beobanke i kakav je plan za ruglo u centru grada

Transakcija je završena tokom meseca aprila ove godine - potvrdili su za Telegraf Biznis

  • 7
Beobanka

Printskrin: Google Street View

Danima se u gradskim kuloarima spekuliše o tome šta je za nekadašnjom zgradom Beobanke, i da li je dobila novog vlasnika. Kako Telegraf Biznis saznaje, zapravo se desila akvizicija.

Dosadašnji vlasnik zgrade,  nemačka kompanija "Stattwerk", prodata je novosadskoj kompaniji Astoria Properties”, potvrđeno je našem portalu. 

Tako, vlasnici Astorije će ostatke nekadašnjeg objekta reformisati, a već su i odmakle pripreme za temeljnu rekonstrukciju ovog zaštićenog zdanja.

- Astoria Properties je kupila udeo u privrednom društvu Stattwerk, te je samim tim postala vlasnik dela objekta u Carice Milice 2 u Beogradu. Transakcija je završena tokom meseca aprila ove godine - rekli su iz te kompanije za Telegraf Biznis.

Deo objekta čiji vlasnik je postala Astoria Properties je poznatiji pod nazivom bivša zgrada Beobanke. Okvirna bruto površina iznosi 10.350,00 m2.

 A šta će biti sa zgradom Beobanke?

 

Kako otkrivaju sagovornici Telegraf Biznisa, rekonstrukcijom je planirano zadržavanje namene, te namena ostaje ista - poslovni objekat.

- Poslovni prostori će biti namenjeni izdavanju. Trenutno se priprema projektna dokumentacija. Očekujemo da u naredna 3 meseca dobijemo sve neophodne dozvole i započnemo sa rekonstrukcijom. Okviran period trajanja rekonstrukcije je nezahvalno prognozirati, a cilj nam je u ovom momentu, da objekat bude završen i spreman za useljenje zakupaca  tokom proleća naredne godine - kažu za naš portal.

Navode nam da je na odluku o kupovini uticala odlična pozicija, dobra povezanost sa saobraćajnicama, vidljivost objekta kao i pogled na Beograd koji se pruža iz objekta.

- Planiranom rekonstrukcijom povećaćemo atraktivnost lokacije, a rekonstrukcija će dovesti i do oplemenjavanja izgleda ne samo ovog objekta, već i ovog dela grada. Sam položaj objekta je dosta dobar, budući da se isti nalazi u delu grada u kojem postoji više javnih garaža, izmeđju ostalog garaža na Obilićevom vencu i u Rajićevoj koje su na samo par minuta hoda od objekta, te samim tim smatramo da neće biti problema u pogledu parkiranja - kažu iz Astoria Properties za naš portal.

Beobanka

Navode nam da je na odluku o kupovini uticala odlična pozicija, dobra povezanost sa saobraćajnicama, vidljivost objekta kao i pogled na Beograd /Printskrin: Google Street View

Od inženjera do bankara 

 

Zgrada je prvobitno bila u vlasništvu Energoprojekta, koji ju je i sagradio za svoje potrebe 1960. godine, a čiji je idejni tvorac bila arhitektinja Milica Štetić.

Konstrukciju zgrade čini geometrijska mreža armirano-betonskih greda i stubova koja oslobađa unutrašnji prostor od stamenih zidova, dok je fasada bila napravljena tako da spolja nagoveštava vazdušastost unutrašnjeg prostora. U vreme izgradnje ovog objekta, to se postizalo staklenim fasadama, takozvanim zid zavesama, koje su bile lagane, strukturalne, a prostirale su se između dve tavanice.

Međutim, 1982. zgrada“Energoprojekta se izmestila u Bulevar Mihajla Pupina, a tadašnje radno mesto inženjera i arhitekata palo je u ruke bankara Beobanke.

U stečaj Beobanka je otišla 20 godina kasnije, nakon čega je višespratnica na Zelenom vencu utihnula.

Ona je pripala državi u postupku stečaja, koja je nameravala da tu prebaci javna tužilaštva, međutim, od toga se odustalo, te je grada oglašena za prodaju. Posle šest godina, 2017. godine, višespratnica je prodata gorepomenutoj nemačkoj firmi Štatverk za 4,25 miliona evra.

Video: Konačno poznato kako će izgledati Linijski park

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mag.dr.org.N.TF lox.tantum

    11. maj 2021 | 20:28

    Samo tovari i to usko grlo!Kakav Obilićev venac?Pa tamo nemozes naći 1 parking mesto isto kao i u Rajićevoj a ovobje barem 150 dodatnih automobila dbevno i to samo zaposlenih a gde su stranke?!Neka prave ili podzemnu ili prizemlje neka ostave za parking!

  • Vesna

    11. maj 2021 | 23:05

    Izvinite, gde su bivsi radnici Beobanke? Imaju li oni neko pravo na zgradu koja odlazi u bescelje? To se isto odnosi na radnike Investbanke, Jugobanke? Da li oni dobiju nesto od prodatih objekata? Naravno NE !!!!

  • Dule

    12. maj 2021 | 01:40

    Nemacka firma prodata domacoj koja je zgradu u centru kupila za 400 e. Znaci opte nas Neko pravi lidim. Treba istraziti poreklo kvazi nemaca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>