• 31

Naši ljudi žele stanove i kuće na hrvatskom primorju: Ovaj grad je posebno interesantan

Istra je sve popularnija među turistima iz Srbije, godinama unazad, i kada je reč o popularnosti - može da parira nekim drugim destinacijama koje domaći gosti vole

  • 31
Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma Foto: Shutterstock

Osim Grčkoj, Egiptu, Crnoj Gori, gosti iz Srbije u poslednje vreme bivaju sve više verni hrvatskom primorju kada nastupi letnja sezona. Istra doživljava procvat, a najtraženije lokacije su Pula, Rovinj, Poreč.

Upravo u tim gradovima stranci, pa i građani Srbije, žele da poseduju nekretninu: stan ili kuću. Pravna pitanja su malo komplikovanija, osim za ljude sa dvojnim državljanstvom: hrvatskim i srpskim. Sve u svemu, čini se da je trend posedovanja vikendica u obližnoj Crnoj Gori sada - sada zamenio isti taj trend, ali vezan za Istru.

Hrvatsko primorje je jedno od najlepših, te ne treba da čudi što takvu reputaciju prate paprene cene: do 10.000 evra po kvadratu. Za naše goste, tj. za većinu, Dubrovnik ostaje nedostižan, jer morate imati izuzetno dubok džep da biste pazarili nekretninu u samom gradu ili okolini.

Osim toga, Dalmacija ipak pada u drugi plan u odnosu na Istru, ako govorimo o gostima iz Srbije. Kupci najpre traže kuće, onda stanove, pa tek na kraju placeve - gde mogu da izgrade (montažnu) kuću po želji.

Prema pisanju tamošnjih medija, Pula će uskoro biti bogatija za novo stambeno naselje jer se na Vidikovcu planira izgradnja novog kompleksa po imenu Vidikovac Residence. Ovaj grad je, pored Rovinja, svake godine jedan od najposećenijih u Istri, a cela regija generalno obiluje divnim mestima i plažama.

Zašto je Pula broj 1?

Novi kompleks bi građanima trebalo da ponudi čak 38 stanova do kraja 2022, a strani investitori kažu da su odabrali baš Pulu zato što se taj grad ubrzano razvija i širi, i ima ogroman potencijal za razvoj u budućnosti.

Pula amfiteatar Pula amfiteatar / Foto: Pixabay/Gaby Stein

Takođe se navodi da je ovaj grad zanimljiv i privlačan turistima zbog svog primorskog položaja i slikovitosti. Naravno, ima i brojne istorijske, kulturne i turističke atrakcije, mnogo kafića, restorana i prodavnica. Ipak, ustanovljeno je da se Pula suočava sa manjkom kvalitetnih nekretnina, te otuda potreba za gradnjom.

Kako se navodi, u ovoj fazi ulagači u projekat primaju rezervacije bez finansijskih obaveza. Zvanična prodaja će početi nakon izdavanja građevinske dozvole. Kada je reč o samom smeštaju, odnosno rezervacijama za odmor, Rovinj je tradicionalno izuzetno popularan, mada je poznato da u njemu vladaju visoke cene, u svakom pogledu.

Kako se kreću cene stanova?

Ako pratimo oglase preko popularnog hrvatskog sajta za nekretnine, Njuškalo.hr, onda je situacija ovakva: trenutno se prodaje nekretnina od skoro 63 m2 za 85.000 evra, a reč je o kvartu Veruda. Stan u centru, u novogradnji, veličine 55 kvadrata - košta čak 95.000 evra.

Rovinj Rovinj / foto: pixabay.com

Takođe Pula, Kaštanjer, nudi nekretninu od 56 kvadrata za 119.500 evra, dok se u centru gradi nudi stan sa podnim grejanjem, modernog dizajna, po ceni od 189.000 evra za nekih 80 kvadrata. Dakle, i u Puli su cene paprene. U delu Stoja, malo je povoljnija situacija: renoviran stan od 50-ak kvadrata možete kupiti za 95.000 evra.

S druge strane, izdvajamo i luksuzan stan u Rovinju, od 180 kvadrata, za koji se navodi da ima pogled na more i garažu, a pripada novoj gradnji. Njegova cena je neverovatnih 562.500 evra.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki1

    12. maj 2021 | 20:52

    Kakav je to Srbin da ga interesuje nešto u hrvatskoj?

  • Раднаскела

    12. maj 2021 | 22:47

    Само навалите браћо Срби, купујте, па за коју деценију поново бежанија из запаљених кућа...

  • Драган

    12. maj 2021 | 22:32

    Крадтковидост је ОПАСНА болест.Живео сам у Хрватској 1956.и1957.Био сам млад , здрав , на добром положају , нисам био ружан ,...,формално било ми је врло лепо.1973. “пријатељи “Хрвати су имали плац на обали Јадрана и нудили су ми да заједно правимо кућу са једнаким правима , а нису ништа тражили за плац.Зачудили су се кад сам љубазно одбио .Историја је показала да сам био у праву .Моје настојање је било да радим да ми буде добро прекосутра и касније .Почетком деведесетих неко ме је питао :”шта да радим , ожењен сам хрватицом “?Одговорио сам :”касно ме питаш”.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>