• 35
 ≫ 

Dorćol kao srpski Menhetn: Cene otišle predaleko, stan od 24 kvadrata košta skoro 100.000 evra

 ≫ 

U Beogradu se generalno najviše kupuju stanovi od 50 do 55 m2, mada tradicionalno dobro prolaze i garsonjere

  • 35
Gospodar Jevremova ulica

Printskrin: Google Street View

Najteže je prodati veliki stan, na poslednjem spratu, na obodu grada. Barem kada govorimo o Beogradu. Sa druge strane, drugi sprat je generalno najcenjeniji, te tako razlika u ceni kvadrata u istoj zgradi može znatno da varira, zavisno od spratnosti.

Ipak, ponekad ni lokacija ni spratnost, pa ni sama uređenost stana - ne mogu da opravdaju visoke cene. A one su naročito skočile poslednjih meseci, i to prvenstveno u našoj prestonici, gde je kvadrat sada u proseku oko 1.981 evro.

Ističe se i da je potražnja takva da 10 kupaca pikira jednu nekretninu, te stoga ne čudi zašto su vlasnici odlučili da podignu cene. "Kec u rukavu" su svakako stambene jedinice locirane u strogom centru grada, na Dedinju/Senjaku, zatim na Vračaru ili Novom Beogradu.

Ali, problem je kada cene odu toliko visoko, da dođe do potencijalnog "pucanja balona". Koliko god da ljudi žele da reše stambeno pitanje, nisu voljni da pređu neke granice. Mrežama se trenutno širi jedna oglašena nekretnina, koju mnogi smatraju precenjenom.

Reč je o stanu od 24 kvadrata (plus 3 m2 terase) koji se prodaje za čak 95.000 evra. Nalazi se na popularnom Dorćolu, u Ulici Gospodar Jevremova, a broj soba je 0.5. Ima centralno grejanje, a ono što mu je dodatna prednost jeste to što se nalazi na uvek traženom 2. spratu.

U oglasu takođe piše da zgrada ima ukupno 5 spratova. Dodaje se da je stan uknjižen, i u blizini Kralja Petra. "Garsonjera je orijentisana ka mirnom delu ulice, okružena zelenilom", piše u oglasu. S druge strane, ukoliko vlasnik ne uspe brzo i lako da proda stan, uvek može da ga izdaje za solidnu svotu novca.

Da li kvadrat na Dorćolu zaista vredi 4.000 evra?

 

Kada se napravi računica, otprilike toliko se ceni pomenuti stan. Pretraživali smo i ostale nekretnine, locirane baš u ovoj ulici, a zaključak je da kvadrat u proseku košta 2.600 do 2.800 evra. Naravno, odstupanja uvek ima, ali je teško naći stan u tom delu grada, a da m2 košta znatno iznad 3.000 evra.

Kvadrat koji se ceni za 4.000 evra svakako nije konkurentan, posebno imajući u vidu da je reč o veoma malom životnom prostoru: kada traže garsonjeru, kupci uglavnom žele da ona ima barem 30 kvadrata. Ako je reč o manjem stanu, poželjno je da ima od 45 do 55 m2.

I okolne ulice na Dorćolu drže cene između 2.000 i 3.000 evra, a takav je slučaj sa Kneza Sime Markovića, Kralja Petra (premijum stan od 42 kvadrata se trenutno prodaje za 117.000 evra), zatim Tadeuša Košćuška, Jevrejska, Rige od Fere. U poslednje navedenoj ulici, prodaje se stan veličine 106 kvadrata za 318.000 evra, što znači da je cena po kvadratu 3.000 evra.

Nekretnine, tržište, stanovi, kuća

Foto: Shutterstock

Građevina cveta

 

Vrednost građevinskih radova izvedenih u prvom ovogodišnjem kvartalu, porasla je u odnosu na isti period 2020. za 20 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama - taj rast iznosio 20,7 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano prema vrsti građevina, vrednost izvedenih radova na zgradama, u stalnim cenama, povećana je za 17,5 odsto, a na ostalim građevinama za 22,7 odsto. Od ukupne vrednosti radova, na teritoriji Srbije izvedeno je 96,3 odsto, a preostalih 3,7 odsto na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u prvom kvartalu, za radove koji su izvođeni na teritoriji Srbije i inostranstva, porasla je u tekućim cenama za 20,4 odsto u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok u stalnim cenama taj rast iznosi 21,2 odsto.

Video: Unikatni Sakura dijamant vredi čak 32 miliona eura: Ovakav kamen prvi put se našao na aukciji

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne dajte se prevariti

    13. maj 2021 | 21:56

    Živim na Dorćolu ceo svoj život ali bežim iz njega za koji mesec jer je život ovde postao krš. Ruše se šarmantne predratne kuće i grade višespratnice u nenormalnom broju - uz postojeću infrastrukturu. Jedino što je trenutno ok (za vreme pandemije) jeste što nema buke iz kafića/klubova/splavova u sitnim satima.

  • hogar

    13. maj 2021 | 21:43

    niko to ne kupuje.. dajete nerealne cene po. kojima stan nikad se ne proda

  • Vladimir

    13. maj 2021 | 22:03

    Nista to nije u redu.40 mkv otplacujes 40 leta po 2500eura,ili mesecno oko 200 e.i tako 40 leta.u svome selu za 200 viska si covek

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>