• 0

Prosečna cena kuće iznad 300.000 dolara: Potražnja snažna, a ponuda slaba, zato vrednost raste

Skoro 90% metropolitenskih područja u SAD zabeležilo je dvocifreni procenat porasta cena tokom prošle godine

  • 0
florida Florida / Foto: Pixabay

Početkom 2021. godine cene kuća nastavljaju da se "penju" do novih rekordnih visina, a cene rastu u gotovo svim većim oblastima Sjedinjenih Država. Vlasnicima to ide na ruku, ali kupcima otežava proces kupovine.

Prema izveštaju NAR-a (National Association of Realtors), u 99% metropolitenskih područja koje prati Nacionalno udruženje nekretnina, cene u prvom kvartalu 2021. porasle su u odnosu na isti period prošle godine. Na nacionalnom nivou, srednja prodajna cena za postojeće domove popela se za 16% u odnosu na prvi kvartal 2020. - na 319.200 američkih dolara.

Značajno povećanje cena u celoj zemlji jednostavno ilustruje snažnu potražnju i rekordno nisku ponudu nekretnina, kaže glavni ekonomista NAR-a. Istorijski visoke cene kuća dešavaju se na gotovo svim tržištima, velikim i malim, čak i u onim zonama koje su u prošlim godinama bile manje zapažene.

Skoro 90% metropolitenskih područja zabeležilo je dvocifreni procenat porasta cena tokom prošle godine. Poređenja radi, samo 25% područja zabeležilo je takav rast u prvom kvartalu 2020. godine, kada je inventar stanova bio na "zdravijem" nivou i više odgovarao ritmu mesečne potražnje.

Oblasti sa najvećim rastom cena nisu nužno najskuplja mesta za kupovinu. Ali, to su područja u kojima potražnja brže podiže cene kuća. Pored toga, prodaja većih i skupljih domova može povećati srednju cenu, posebno u manjim oblastima, rekao je NAR. Kingston je zabeležio najveći skok, s rastom cena od 36% u odnosu na 2020.

Video: Mišići za poneti: Više nema brige kada nabacite višak kilograma jer sve možete da rešite za 500€

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>