• 2
 ≫ 

Dome, slatki dome: Kuće koje izgledaju nestvarno. Top 3 modela koje kupci najviše biraju ovih dana

 ≫ 

Nestašica građevinskog materijala, briga za planetu, maštovite ideje, novi stilovi življenja... Šta je sve, u poslednje vreme, iznedrilo značajne promene na tržištu nekretnina?

  • 2
3D kuća, Low carbon affordable house Foto: Instagram/3dwasp

Tržište nekretnina se intenzivno menja, možemo reći na dnevnom/nedeljnom nivou, naročito otkako je nastupila pandemija kovida-19. Bilo je blagog usporavanja, ali kratkotrajnog; ubrzo potom, cene su krenule da skaču, pre svega kada je reč o prodaji stanova, kuća.

Posebnu pažnju su privukle tzv. 3D štampane kuće, a građevinske firme godinama unazad prepoznaju njihov potencijal, prvenstveno u SAD. Lako se montiraju, ekološki su pogodnije, ne moraju mnogo da koštaju i generalno se uklapaju u gotovo svaki stil življenja.

Izrada takve kuće traje nekoliko dana, što je takođe jedna od ključnih prednosti. Osim štampanih nekretnina, u fokusu su i mobilne kuće, odnosno ofisi: lako su prenosivi objekti, pokretni, zgodni za nagle promene, adaptivni.

- Kod nas još uvek nema dovoljno upita za 3D nekretnine, ali se očekuje da ovaj trend zavlada u narednim godinama - kažu nam iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, posebno imajući u vidu da svakodnevno raste broj interesenata za posedovanje vikendice van grada.

U inostranstvu, međutim, ova ponuda cveta: predstavljamo vam 3 top trenda u pogledu kuća na tržištu nekretnina, koji vladaju ovom 2021, a verovatno će tako nastaviti i u sledećem periodu.

1. Napravljena za 5 dana, bez muke s majstorima

Bračni par iz Holandije postao je prvi u Evropi koji će da živi u kući štampanom 3D mašinom za beton. Elize Lutz i Harrie Dekkers, bivši prodavci iz Amsterdama, pre dve do tri nedelje su dobili digitalni ključ, aplikaciju kojom otvaraju ulazna vrata dvosobnog bungalova na pritisak dugmetom.

Ovakvu kuću bi bilo teško napraviti koristeći tradicionalne metode, a objekat je prvi od pet koji građevinska firma Saint-Gobain Weber Beamix planira da napravi u predgrađu Eindhovena. U poslednje dve godine su delimično napravljene kuće betonskim 3D štampačem u Francuskoj i SAD, a projekti se polako šire svetom.

2. Bajkovita realnost

Kada pogledate ovu neverovatnu 3D, ali zemljanu kuću, shvatićete da neodoljivo podseća na kućice iz crtanih filmova ili priča za decu. Ali, takav tip nekretnina za stanovanje - postaje realnost. WASP kompanija bavi se izradom jedinstvenih 3D kuća, a njihova misija je, kako kažu, da "spasu svet".

Reč je o niskougljeničnim, a pristupačnim kućama, a osim njih, dobro se kotiraju i digitalne kuće. Jedna takva, Mars House, zasnovana na blokčejn tehnologiji, prodata je na tržištu nezamenljivih tokena (NFT - Non-Fungible-Token) u vrednosti od oko pola miliona dolara.

3. Život na točkovima

Dolazimo do, možda, najmanje neobičnih u ovom nizu, a to su mobilne kuće i pokretne kancelarije. Kompanija Ikea se udružila sa Vok Kreativ i firmom koja gradi kampove Escape, kako bi dizajnirala objekte od 187 kvadratnih metara.

Za razliku od nameštaja koji sami montirate po kojem je švedska kompanija poznata, ove male kuće su unapred izgrađene na prikolici s ravnim platformama, što olakšava vuču i možete tako da putujete bilo gde. 

Dizajneri su koristili vertikalni prostor za skladištenje i odlaganje predmeta kako bi prostor bio što veći. Na primer, krevet i kauč imaju ugrađene pregrade za odlaganje ispod. Slično tome, kuhinjski sto može da se razvuče i pretvori u radni. A ako treba da oslobodite prostor, može se sklopiti i u potpunosti odložiti.

Nisan je takođe predstavio inovativnu mobilnu kancelariju, koja može biti i dom na neko vreme. Na krovu se možete sunčati posle napornog radnog dana.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Foto: www.ikea.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>