• 9

Mesečni zakup 200 evra, kupovina mesta - čist luksuz: Da li će metro oboriti cene garaža u Beogradu?

Smanjenju cena bi trebalo da doprinese i regulisanje pristupa motornih vozila centru srpske prestonice, ali to još uvek nije u povoju. Za to vreme, Vračar može da se pohvali da ima najskuplje garaže u gradu...

  • 9
parking, garaža Foto: Freepik

Kako i zašto su garaže postale vredna imovina, unosan biznis, bilo da se bavite prodajom ili iznajmljivanjem? Razlog je u previše vozila koje Beograd više ne može da "primi".

I ovde možemo prepoznati klasičan model "ponude i potražnje", odnosno, kada se javi deficit - skaču cene. Trenutno su deficitarna parking mesta u našem glavnom gradu, te tako garaža maltene vredi kao stan, ako je locirana na nekoj top gradskoj lokaciji.

Najskuplja garaža na svetu nalazi se u Amsterdamu i košta skoro milion evra, ali i kod nas ovaj trend jača. Naime, najtraženije su garaže na Vračaru - gde je problem s parkiranjem svakodnevica, i oko Južnog Bulevara. Jedan Beograđanin nam je nedavno potvrdio da je prodao garažu baš u tom delu grada - za čak 20.000 evra.

- Čovek je danima dolazio i molio me da mu prodam parking. Ima skup automobil, kupio je stan pored mog, ali ne i garažno mesto. Nije pitao za cenu. Nisam se ni ja cenkao - rekao nam je N. G. (41) u martu.

Takođe, i dalje je aktivan oglas za garažno mesto od 12 kvadrata, oko Čuburskog parka, po ceni od 30.000 evra. Logika je jasna: cene garažnih mesta u Beogradu rastu, jer raste i broj automobila. U Cara Nikolaja II nalazi se još jedna garaža od 11 m2, koja se prodaje za 25.000 evra.

Da li je metro rešenje?

Njegova izgradnja mogla bi da obori cene garaža, ali tek kroz nekoliko godina. Takođe, smanjenju cena bi trebalo da doprinese regulisanje pristupa motornih vozila centru srpske prestonice. Ako uzmemo u obzir da jedna prosečna porodica danas ima bar dva automobila, onda je jasno kako je došlo do ovog problema.

U poslednjoj deceniji zabeležen je trend da se iz godine u godinu registruje sve više vozila, a nema dovoljno parking mesta. Štaviše, novogradnja cveta, ulice ostaju uske, i sve je manje urbanističkog planiranja. Ljudi koji imaju jaku platežnu moć - ne pitaju za cenu kada žele da kupe garažu.

auto, garaža Foto: Freepik.com

Svakako, stručnjaci kažu da nove zgrade u Beogradu moraju da imaju garaže, jer je to uslov za dobijanje građevinske dozvole. Ipak, na jedan stan ide jedno garažno mesto, i tu može nastati problem.

Naravno, nisu sva garažna mesta u Beogradu tako skupa, ali je cena najviša upravo tamo gde je i najizraženiji problem. Svakako da veću potrebu za kupovinom parking mesta ima stanovnik Vračara, nego vozač sa periferije grada, gde generalno ima više mesta i nema zona.

Najskuplja garažna mesta nalaze se u samom centru i na Vračaru, gde cena ide, kao što smo naveli, do 30.000 evra, a neretko je optimalno da garaža košta od 15.000 do 20.000 evra. Popularan je deo oko Kalenić pijace, gde je cena po kvadratu oko 1.500 evra.

Ipak, treba reći da cene rastu i na obodu gradu, u odnosu na prethodne godine. Istovremeno, rastu i cene kada govorimo o zakupu, i to se na duže staze - verovatno mnogo manje isplati. Postoje mesta za parkiranje koja izdaje Parking servis i ona koja izdaju fizička lica ili firme, a cena dostiže 200 evra mesečno.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Metroseksualac

    22. maj 2021 | 08:46

    Metro neće rešiti problem,jer ga neće napraviti nikad,a i kako je zamišljen,trasa kuda da ide,ne bi rasteretila saobraćaj u centru grada ! Nema tu dovoljno pameti da se problem reši !

  • Bluesteel

    22. maj 2021 | 10:40

    200 evra zakup garaže. Ne vidim logiku,za gorivo i mesecni zakup moze se lepo voziti taksijem i ne brinuti.

  • Gegula

    22. maj 2021 | 10:50

    Koji metro?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>