• 9

Zemlja koja je smenila Crnu Goru: Sve više Srba želi stan na moru, kvadrat jeftiniji nego u Beogradu

Mnogi domaći gosti, sa jačom platežnom moći, vremenom su shvatili da im se više isplati da poseduju stan u Grčkoj, nego svake godine iznajmljuju luksuzne apartmane ili hotelske sobe

  • 9
Ostrvo Skopelos, Grčka

Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas 1969

Prema podacima iz 2019, odnosno poslednjeg leta pre nego što je nastupila pandemija kovida-19, svaka treća osoba koja je kupila nekretninu u Crnoj Gori - bila je iz Srbije.

Uprkos usporavanju na tržištu, zbog neizvesne finansijske situacije i okretanja naših građana domaćem turizmu, ovaj trend se, ipak, nastavlja. Ali, Crna Gora nije jedina koja je građanima Srbije interesantna u domenu posedovanja stana ili kuće na moru.

Dok je sa kupovinom nekretnine u susednoj Hrvatskoj, situacija sa pravne i birokratske strane malo komplikovanija za nas - mada su i cene jače, mnogima omiljena Grčka ostaje dobra "win win" kombinacija. Kako je Telegraf Biznis više puta pisao o tome, kupovina nekretnine u Grčkoj je biznis koji postoji decenijama.

Otkako su nedavno ponovo otvorene granice za naše turiste, te otkako je pomenut Sporazum koji se odnosi na ukidanje rominga između dve zemlje, postoji opravdana šansa da interesovanje bude još veće.

Iako na domaćim sajtovima trenutno nema mnogo oglašenih stanova za prodaju, sezona se tek oporavlja i pitanje je vremena kada će kupci sa jačom platežnom moći početi da gledaju stan na atraktivnim lokacijama. Neke od njih su Halkidiki, Solun, Paralija.

Konkretno na Halkidikiju trenutno se prodaje stan od 37 kvadrata, sa dve sobe, za 64.000 evra, što znači da je cena po kvadratu oko 1.700 evra. Malo manje vredi nekretnina u Haniotiju, gde je kvadrat nepunih 1.500 evra. Prodaje se stan, sa bazenom, od čak 95 m2, sa tri sobe, za nekih 140.000 evra.

Takođe, navodi se da je nekretnina blizu mora, te možemo zaključiti da istaknuta cena po m2 nije precenjena, imajući u vidu sve navedene benefite. Ove i prošle godine je, više puta smo pisali, planula prodaja kuća sa dvorištem i bazenom, posebno u SAD.

Kada posedujete apartman ili kuću na moru, prednost je što vam se može isplatiti dvostruko: ili je možete koristiti lično, za svoje potrebe, ili izdavati. U Paraliji, recimo, koju svake godine poseti mnogo ljudi iz naše zemlje - cene su tradicionalno niže. U ponudi je stan na Olympic Beach-u, od 45 kvadrata, koji se prodaje za svega 50.000 evra.

U mestu Katerini (Paralija) kvadrat košta još manje - oko 1.000 evra. Prodaje se garsonjera od 25 m2, iz novogradnje, za oko 27.000 evra. Takođe, u ponudi su i garsonjere do 30 kvadrata, što može biti sasvim dovoljno ako more posetite 2-3 puta godišnje, a navodi se u oglasu da su nekretnine uknjižene.

Ako, pak, birate Solun, spremite se na optimalnu cenu po kvadratu od 1.500 evra. U centru grada prodaje se dvosoban stan (66 m2) koji košta 99.000 evra. U oglasu piše da je odmah useljiv, ima terasu, francuski balkon, klimu, internet. Stan se nalazi u mirnoj ulici Ptolemaion, a 6. spratu od sedam spratova u zgradi sa liftom.

Video: Brod blokirao Suetski kanal: Ugrožena svetska ekonomija

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>