• 2
 ≫ 

Gradić iz bajke je raj za turiste: Neverovatne kućice odolevaju vekovima, ovo su cene po noćenju

 ≫ 

Kućica danas ima oko 1.000, i sve su tipske, a poznate su po belom kamenu i neobičnim krovovima

  • 2
Alberobello, Italija

Foto: Pixabay

Turizam se polako otvara i ova 2021. bi trebalo da putnicima donese mnogo više avantura i uspomena s putovanja nego 2020. godina.

Jedna od hit destinacija i ovog leta, kao i mnogih prethodnih - mada mnogi ne znaju za nju, jeste Alberobelo, grad-zajednica u italijanskom regionu Apulija. Glavni grad ove regije je Bari.

Alberobelo je, inače, od 1996. na listi UNESCO-ve kulturne baštine, upravo zbog svojih neobičnih građevina. Kada posetite ovo magično mesto, biće vam jasno i zašto se toliko ceni. Zanimljivo je da ove kućice odolevaju vekovima, u svom manje-više izvornom izdanju, pre svega zbog socio-ekonomskih razloga.

Kućica danas ima oko 1.000, i sve su tipske, a poznate su po belom kamenu i neobičnim krovovima. Italijanski gradić, iako kao zaspao u prošlom vremenu, uspeo je da modernizuje jedan svoj deo kako bi namamio turiste.

Podeljen je na Rione Monti, popularnu turističku zonu, koja obiluje suvenirnicama i restoranima, a očuvan je i Rione Aia Piccola - najstariji deo Alberobela. Zašto vam sve ovo pišemo?

Zato što, zapravo, tzv. trullo kućice nisu samo za posmatranje, već možete odsesti u njima. Ako, pak, više volite hotel - postoji i on, a uređen je u sličnom stilu. Hotel Le Alcove nalazi se blizu glavnog gradskog trga, odnosno u glavnoj trgovačkoj ulici Case d'Amore.

Mnogi stručni magazini, koji se bave putovanjima, za Alberobelo kažu da je Grad iz bajke. Trullo kuće, zapravo, neodoljivo podsećaju i na hobitske, mada su iznad zemlje. Ali, suština je u specifičnom načinu gradnje.

Struktura je krečnjačka, bez maltera, krovovi su konusnog oblika, a ulice Alberobela uske - tipične italijanske. Možda vam smeštaj nije luks, kakav viđamo u poslednje vreme, ali upravo zbog autentičnog izgleda i druge tradicije - na ceni. Postoji mišljenje da su za ovaj kupolast arhitektonski stil zaslužni Grci.

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Greta Colantuono (@greta99cola)

 

Italija je prošle godine pretrpela teške korona udarce, u svakom pogledu, ali bi ova godina mogla biti obećavajuća. Masovnija vakcinacija i tzv. kovid pasoši podstiču turizam, a ova evropska zemlja bila je jedna od najposećenijih pre pandemije.

Iako je danas u ponudi mnogo otmenih hotela, sa bazenom, SPA centrim i vrhunskom uslugom, ni ovakve destinacije ne "gube bitku". Mnoge turističke zemlje ovih dana pojačano nastoje da privuku turiste. U tom društvu su uz Hrvatsku, koja je pre nekoliko dana lansirala kampanju sa stranim turistima u glavnoj ulozi "Trust me, I''ve been there", još i Francuska, Grčka, Španija, Turska, Austrija...

Ipak, Italija ima posebno mesto u srcima svetskih putnika. Konkretno Alberobelo nudi potpuno drugačiji doživljaj. Turiste fasciniraju i karakteristični šiljci koji variraju po obliku. Osim toga, na nekim krovovima su belom bojom iscrtani različiti simboli, kao što je krst.

Koliko je noćenje?

 

U proseku 200 evra treba da izdvojite za trullo kućice. S druge strane, atraktivni, ali ruralni italijanski gradić nudi i luksuznije vile, mada je sve rađeno u sličnom stilu. Jedna noć u takvoj vili sa bazenom košta blizu 500 evra.

U jednoj većoj kućici može odsesti oko šestoro ljudi, a nude se i manje - sa jednom sobom, za četiri osobe, po ceni od 90-ak evra za noć.

Video: Destinacija koju morate posetiti: Banja Saturnija u samom srcu Toskane krije legendarnu priču

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    24. maj 2021 | 11:11

    Prelep gradic, ko moze da ode u Bari treba da ode i poseti Alberobelo. Zanimljivo je slusati zasto su izgradjene takve kucice i ko ih je gradio.

  • Pera Peric

    24. maj 2021 | 13:25

    Ima i jeftinih smestaja u motelima blizu grada a i na arbnb u savremenom delu grada cenama do 50e ..treba napomenuti da svaka kucica ima iscrtan mitski znak na krovu, npr prptiv groma, protiv suse, zkih duhova i sl..gradic je prelep veoma zivahan ..preporucio bih u blizini jos grad materu i montescglioso

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>