• 8

U oglasu jedna cena, kad pričate druga: Kako da spustite cenu stana na Novom Beogradu za 600 evra?

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd

  • 8
Panorama Beograda

Foto: Shutterstock

Većina kupaca nekretnina nada se da će, u konačnom dogovoru o kupovini, postići za sebe bolju, odnosno nižu cenu od one koja je oglašena. Takođe, i mnogi oglašivači se rukovode ovom logikom, pa u oglase postave višu cenu, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore.

Iako se ovo, po pravilu, češće dešava u starogradnji, i u novogradnji možemo videti da investitori zainteresovanim kupcima spuštaju cene svojih stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu. Sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs  ustupio nam je podatke o tome kakav je odnos prosečnih oglašenih i prodajnih cena novogradnje u Beogradu.

Ako posmatramo celu opštinu Beograd prosečna oglašavana cena stanova u novogradnji je 2. 347 evra/m2. Prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na celoj beogradskoj opštini je 1741 evro/m2, pokazuju podaci RGZ-a. Na osnovu ovoga možemo videti da je oglašavana cena za oko 20% viša od zabeležene prodajne cene.

Najmanju spremnost za korigovanjem cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd, gde je prodajna cena novogradnje za 10% niza od one koja se nalazi u oglasima. Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašavanih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15% do 20%.

Najveću spremnost za snižavanjem cena pokazuju investitori na Paliluli gde je prodajna cena za čak 35% niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju podaci RGZ-a i 4zida.rs.

Nekretnine, zgrada, zgrade, prodaja stanova, izdavanje

Foto: Shutterstock

- Ne bismo mogli izdvojiti jednu beogradsku opštinu gde se najviše gradi. Beograd je veliko tržište novogradnje i investitori svaku potencijalno dobru parcelu koriste da podignu stambene zgrade, bez obzira na to u kojoj beogradskoj opštini se ona nalazi. Ako govorimo o luksuznijim objektima, trenutno se oni najviše grade na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu. U opštinama gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnosti da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to vidimo najbolje na primeru opštine Palilularekla je za Telegraf Biznis Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs

Neverovatne cifre na Savskom vencu

 

Zanimljiva je situacija u opštini Savski venac gde je prošle godine prodat najskuplji kvadrat u novogradnji.

Ako ukrstimo podatke 4zida.rs i RGZ-a vidimo da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašavana cena – 3.046 evra/m2 (prodajna) prema 2.691 evro/m2 (oglašavana).

Na osnovu ovoga možemo zaključiti da se najluksuzniji stanovi ponekad i ne oglašavaju u oglasnicima, nego se njihova prodaja vrši direktno. Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predragm

    3. jun 2021 | 14:10

    Prijavi se da je prodat stan za 2500 e/m2 a prodat je za 3500e/m2. Ta razlika se placa na ruke investitoru u kesu. Za stan se tako plati manji porez drzavi. Dobro i kupcu i investitoru. Inace agencije za prodaju nekretnina primaju proviziju od 2 % u kesu na ruke. Nemoguce je proveriti ni agencije, ni kupce ni investitore jer se sve radi na ruke i to kesom.

  • 1

    3. jun 2021 | 13:47

    Jel znači nešto nekome tih 600evra ako kupuje stan od 150000 evra ?

  • Gigo RS

    3. jun 2021 | 15:15

    Sve više ličimo na turke, brate stavi cenu kakva jeste i ne odstupaj, ali je stavi pošteno kao sav normalan svet, pa nismo na pijaci. Ima ljudi koji nisu vični i pregovorima i onda ih pregule ni krive ni dužne.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>