• 1

Niče jedinstven stambeni kompleks: Ozelenjavanje, stvaranje hlada, vodeni parkovi, zona za ljubimce

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promene

  • 1
beč

Foto: HUSS_HAWLIK_ARCHITEKTEN

Grad Beč i "ARE Austrian Real Estate" izgradiće do 2026. godine novu stambenu četvrt u trećem bečkom becirku. Projekat pod nazivom "Selo u trećem" stvoriće održivi životni prostor za 4.000 Bečlija.

Na površini od 11 hektara biće izgrađeno 1.900 stanova. Grad će finansirati izgradnju 800 stanova. Mimo klasičnih subvencionisanih stanova, izrazito povoljnih SMART stanova i gradskih socijalnih stanova, realizovaće se posebni oblici stanovanja za samohrane roditelje i mlade, kao i grupni građevinski projekat sa infrastrukturom po meri.

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promene. Sprovođenje mera za ozelenjavanje fasada i krovova, regulisanje temperature zgrada, stvaranje hlada i dobre ventilacije neki su od glavnih ciljeva. Inovativni koncept za snabdevanje energijom podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nova gradska četvrt će biti "laboratorija" koja će isprobati različite mere koje će u budućnosti postati standardi. "Selo u trećem" će raspolagati mnogobrojnim zajedničkim objektima i terasama, parkovima, vodenim parkovima, fitnes ponudom, sportskim terenima i zonama za kućne ljubimce.

Da bi se stanovnicima život olakšao, u okviru četvrti će biti izgrađeni predškolska ustanova, mesna zajednica i različite socijalne ustanove, prodavnice i restorani. Nova četvrt će biti u blizini glavne železničke stanice i kompleksa Belvedere.

- U neposrednoj blizini "Sela u trećem" nalazi se najveće pasivno naselje u Evropi sa 700 subvencionisanih stanova, koje je izgrađeno 2007. godine. Zajedno sa novom četvrti dosledno nastavljamo putem održivosti i pristupačnog prostora za život - izjavili su Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča, i Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za stanogradnju.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke