• 1
 ≫ 

Niče jedinstven stambeni kompleks: Ozelenjavanje, stvaranje hlada, vodeni parkovi, zona za ljubimce

 ≫ 

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promene

  • 1
beč Foto: HUSS_HAWLIK_ARCHITEKTEN

Grad Beč i "ARE Austrian Real Estate" izgradiće do 2026. godine novu stambenu četvrt u trećem bečkom becirku. Projekat pod nazivom "Selo u trećem" stvoriće održivi životni prostor za 4.000 Bečlija.

Na površini od 11 hektara biće izgrađeno 1.900 stanova. Grad će finansirati izgradnju 800 stanova. Mimo klasičnih subvencionisanih stanova, izrazito povoljnih SMART stanova i gradskih socijalnih stanova, realizovaće se posebni oblici stanovanja za samohrane roditelje i mlade, kao i grupni građevinski projekat sa infrastrukturom po meri.

Osnovni koncept projekta jeste ekološki održiva gradnja kao odgovor na klimatske promene. Sprovođenje mera za ozelenjavanje fasada i krovova, regulisanje temperature zgrada, stvaranje hlada i dobre ventilacije neki su od glavnih ciljeva. Inovativni koncept za snabdevanje energijom podrazumeva korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nova gradska četvrt će biti "laboratorija" koja će isprobati različite mere koje će u budućnosti postati standardi. "Selo u trećem" će raspolagati mnogobrojnim zajedničkim objektima i terasama, parkovima, vodenim parkovima, fitnes ponudom, sportskim terenima i zonama za kućne ljubimce.

Da bi se stanovnicima život olakšao, u okviru četvrti će biti izgrađeni predškolska ustanova, mesna zajednica i različite socijalne ustanove, prodavnice i restorani. Nova četvrt će biti u blizini glavne železničke stanice i kompleksa Belvedere.

- U neposrednoj blizini "Sela u trećem" nalazi se najveće pasivno naselje u Evropi sa 700 subvencionisanih stanova, koje je izgrađeno 2007. godine. Zajedno sa novom četvrti dosledno nastavljamo putem održivosti i pristupačnog prostora za život - izjavili su Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča, i Katrin Gal, članica gradskog veća zadužena za stanogradnju.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>