• 10

Tražite idealan stan? Ovih 5 odlika imaju nekretnine koje se prodaju brzo, lako i za dobru cenu

Tržište nekretnina u Srbiji raste neprestano, a potražnja je sve veća. Baš zato treba biti obazriv. Kupite stan koji ćete sutra moći lako da prodate, ako dođe do toga...

  • 10
stan, nekretnine

Foto: Freepik

U Beogradu, Novom Sadu i još nekim gradovima Srbije već duže vreme "divlja" tržište nekretnina: neprestano se gradi, potražnja jača iz dana u dan, a samim tim skaču i cene.

O tome najbolje svedoči podatak da je cena po kvadratu u prestonici nadomak 2.000 evra, ali - treba imati u vidu da je to prosek, izračunat na osnovu stanova sa top lokacija gde kvadrat ide do 9.000 evra, i onih koji se nalaze u "zabačenim" i manje atraktivnim kvartovima, gde m2 košta 700 ili 800 evra.

S druge strane, cene nekretnina u jednom istom kvartu, pa čak i u istoj ulici/zgradi - ne moraju biti iste i fiksne. Ako prvi put kupujete stan, te nemate mnogo iskustva, obratite pažnju na ovih 5 stvari koje bi trebalo da ima stan koji se uvek lako i brzo proda.

Lokacija

 

Ovo svakako nije neko naročito otkrovenje, ali je nekada pametnije uzeti manji stan na dobrom mestu, nego veći u kvartu koji ne privlači kupce. Kasnije ćete videti i koje su ostale prednosti takve kupovine. Ali, za početak, stan od 30 ili 40 kvadrata na Novom Beogradu, Vračaru ili u centru - vredi isto (često i više) kao i dupleks od 100 m2 na obodu grada, u naseljima kao što su Miljakovac, Resnik, Petlovo brdo, gde su tradicionalno niže cene.

Struktura

 

Neka istraživanja su pokazala da, prilikom kupovine stana, kupci "idu iz krajnosti u krajnost". Drugim rečima, najčešće kupuju stanove od 35 kvadrata, ili one koji imaju više od 120 m2. Doduše, dobro prolaze i nekretnine veličine 45 do 55 kvadrata, a svi ostali - slabije. Razlog? Veća cena koju mnogi ne mogu da priušte. Mimo kvadrature, obratite pažnju kakav je raspored u stan i koliko je, zapravo, funkcionalan.

stan, nekretnine

Foto: Freepik

Grejanje

 

Bilo da kupujete stan s idejom da u njemu provedete ceo život ili da ga prodate, ušteda troškova je svakome bitna. Sistem grejanja u stanu je često od presudne važnosti, i prema nekim podacima - može uticati na krajnju tržišnu cenu i do 7 odsto.

Kod grejanja je vrlo važna i izolacija, kako bi stan ostajao topao, a činjenica je da kupci danas više vole da sami podešavaju temperaturu u stanu i plaćaju grejanje po utrošku, odnosno dosta njih izbegava stanove koji imaju centralno grejanje.

Terasa

 

Možda vam u prvi mah deluje nevažno, ali ovaj prostor u stanu je uvek plus, čak pre nego ostava, dodatni toalet ili ekstra soba. Štaviše, ako nekretnina ima terasu, verandu, dodatne lođe ili čak francuski balkon - to može uvećati krajnju tržišnu vrednost stana do 5 odsto. Terasa je kupcima stanova posebno postala značajna otkako je nastupila korona kriza: ko je živeo u "4 zida", bez dvorišta, terase ili kuće, dobro zna kako karantin može biti teskoban. Iako su blokade ublažene, navike i prioriteti ljudi su trajno izmenjeni.

stan, nekretnine

Foto: Freepik

Šta kada sitnice postanu krupne stvari?

 

Takav je slučaj sa "detaljima" kao što su parking oko zgrade, lift, orijentisanost stana. Mnogi misle da je najvažnije da uzmu što veći stan, za što manje novca, i da je reč o novogradnji. Međutim, činjenica je da starogradnja nekad ume biti kvalitetnija od neke novogradnje. S druge strane, kako je parkiranje u Beogradu postalo sve stresnije, ako imate jedan ili dva automobila - dobro procenite kako će vam izgledati svaki dan.

Osim toga, iako za zgrade koje imaju do četiri sprata nije obavezno da imaju lift, to je stavka koja mnogo znači; tačnije, može uticati na krajnju cenu do 3 odsto. Takođe, stanovi koji nisu dobro pozicionirani, nemaju dovoljno prirodne svetlosti ili gledaju ka drugom objektu - slabije prolaze na tržištu.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😷

    7. jun 2021 | 09:38

    Ma to su samo priče. O ceni i povećanju. Niko ne kupuje. Prodajem 29 m2 i za dva meseca jedan kupac. Za 46 hilj ga prodajem.

  • Srba55

    7. jun 2021 | 13:09

    Nisam znao sa je srbija samo Beograd de gde su drugu gradovi

  • Bijeljina

    7. jun 2021 | 10:13

    5 stanova imam u NS od 35 kvardata.●

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>