• 39
 ≫ 

Položaj, tražnja, veće plate radnika: Zašto "divljaju" cene stanova u najosunčanijem gradu Balkana?

 ≫ 

Cifre su previsoke za lokalne kupce, ali ne i za one iz okruženja

  • 39
Trebinje

Foto: Pixabay

Na krajnjem jugu Republike Srpske, odnosno na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore, leži grad koji decenijama unazad mami turiste - zbog svoje lepote, gastronomije i bogate kulture.

Pogađate, reč je o Trebinju. Samo 27 km deli ga od Dubrovnika, hrvatskog grada koji posećuju mahom imućni turisti i koji je vremenom izgradio posebnu reputaciju, uzimajući u obzir sve ostale primorske lokacije.

Blizina Dubrovniku svakako da utiče i na renome samog Trebinja, mada taj grad ima i sopstvene kvalitete - dovoljne da bude posećen i naseljen. Naime, za 2021. najavljena je izgradnja desetak stambenih objekata, sa najmanje po 50 stanova. Potražnja jača, a rastu i cene.

Ipak, one još uvek ne mogu da pariraju "paprenom Dubrovniku", a dva mesta su dovoljno blizu - da neki, možda i strani posetioci, požele da baš u Trebinju kupe apartman ili kuću. S druge strane, mnogima pogoduje mediteranska klima; sa 260 sunčanih dana u godini, Trebinje spada među najosunčanije gradove Balkana.

U odnosu na kriznu 2020. kada je, doduše, takođe cvetala novogradnja i kupovina nekretnina, 2021. je čak premašila očekivanja, sa rastom cena stambenih kvadrata za 10 do 20 odsto.

Drugim rečima, kvadrat u novogradnji u Trebinju nadomak je cifre od 3.000 konvertibilnih maraka, ili 1.500 evra. Lokalci kažu da je ovaj iznos basnoslovan, ali strancima, pa i kupcima iz Srbije i ostalih delova BiH - aktuelna cena ne zvuči tako papreno.

Šta sve utiče na cenu?

 

Gornja granica za cenu po kvadratu u novogradnji je 2.800 KM ili oko 1.400 evra, ali ima izuzetaka - recimo, obično je kvadrat objekta u izgradnji nešto niže vrednosti u odnosu na već podignut objekat, a u Trebinju je situacija malo drugačija. Moguće je da kvadrat bude malo skuplji, u zgradi koja tek treba da se pravi.

Trebinje

Trebinje / Foto: Pixabay

To dovoljno govori o pojačanoj potražnji, ali i o planovima vezanim za stambene objekte i komplekse, koji očigledno kupcima ulivaju sigurnost da će dobiti svoje "parče" u osunčanom Trebinju, a to dolazi sa cenom. Konkretno u Trebinju, u toku je izgradnja ili je pri kraju izrade oko 400 stanova, pri čemu se stanovi često kupuju unapred.

Nekoliko je razloga koji utiču na rast cena kvadrata u hercegovačkom gradu, dakle, nije sporna samo potražnja. Tu su i položaj Trebinjagrađevinski materijal koji poskupljuje širom sveta, zatim početna plaćanja i više plate radnika. S druge strane, na renome grada svakako će uticati i budući aerodrom.

Investitori kažu da je rano za procene o tome koliko će sve navedeno uticati na rast cena ubuduće, ali je poenta da se vremenom izmenila i sama struktura stanovništva. Cene su previsoke za lokalne kupce, ali ne i za one iz okruženja i inostranstva - te je upravo u tome suština napretka na trebinjskom tržištu nekretnina.

Video: Šta je najveći problem investitorima od placa do dozvole?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cela

    10. jun 2021 | 09:57

    Cene divljaju iz nekoliko razloga-prvi i osnovni je pranje domaćih para preko građevinarstva,drugo su stranci koji preko našeg građevinarstva peru svoje pare,treće je velika potražnja stranih rezidenata koji će okupirati Srbiju...A vi nekom drugom pričajte bajke o većoj plati radnika i privrednom preporodu i razvoju...

  • Eksokustodijan

    10. jun 2021 | 09:23

    Како беше.… " Требиње, Требиње, кад ме видиш ј..и ме!?!?!

  • lena

    10. jun 2021 | 11:02

    Jeste lep gradic! Ali ne ogleda se zivot samo u lepoti grada... tesko mozete doci do posla... nema adekvatne bolnice ni strucnog kadra za lecenje... fabrike ne rade.A to je uslov da biste mirno i sigurno ziveli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>