• 2

Moguće i u Srbiji: Na Čigoti grade mikro kuće koje izranjaju iz brda, oaza ali i izazov za arhitekte

Nesvakidašnji ambijent i izazov za arhitekte

  • 2
Koncept Projekat Crne Stene Zlatibor

Foto: Koncept Crne Stene/Ustupljen materijal

Na vrhu Čigote, na visini od 1.230 metara nadomorske visine niče kompleks od tri zanimljive kuće. Najkraće rečeno, biće to prizor u kojem objekti izranjaju iz brda.

Manojlo Vujović koji je investitor kaže za Telegraf Biznis da je želeo da ukaže na to da moderan tip arhitekture može biti primenjen i u Srbiji.

Projekat je nastao kao ideja da se u netaknutoj prirodi Zlatibora ispod samog planinskog vrha u srcu parka prirode napravi oaza hedonizma.

Kako nam otkriva Vujović, tri nezavisne kuće u 3 nivoa od po 80m2 svaka, predstavljaće utočošte za apsolutnu relaksaciju i uživanje.

Moderan sveden dizajn, panoramski pogled na netaknutu prirodu, sadržaji tipa spoljni jacuzzi 12 meseci, Netflix, Edenbooks, elektrobikes, barbeque, smart control heating, catering i mnoge druge pogodnosti omogućiće da se gost oseća ispunjeno, priča naš sagovornik.

Ideja je nastala iz želje vlasnika Vujović Manojla da pokaže da moderan tip arhitekture može biti primenjen i u Srbiji.

- I kao takav u spoju sa našom prelepom prirodom izazvati reakciju razvoja jednog dela turizma koji nije dovoljno promovisan kod nas. Projekat počinje sa realizacijom ovog leta i u potpunosti će biti u funkciji sledeće godine - navodi nam Vujović.

Tri kuće koje izranjaju iz terena zamišljene su kao mikro stambene, individualne kuće koje su terenom i pejzažom povezane u jedinstveni kompleks. Razvoj ideje počeo je orijentacijom objekata preko integracije najbolje vizure definisane osom sever-jug.

Koncept kuće se oslanja na ideju kabine, kuća kabina se zatvara sa sve tri strane dajući joj na taj način privatnost, otvara se samo prema pejzažu tj. padini kadrirajući vizuru.

Kabine su zamišljene sa kosim krovom, kontaktom krova i terena, zbijenom osnovom i vertikalnom organizacijom. Na strmom kamenitom terenu, jednostavnim oblikovanjem i geometrijom krova svaka kuća prati isti koncept izranjanja i otvaranja ka prirodi.

Dosta pažnje je posvećeno ekonomičnosti, energetska efikasnost je bila posebno važna naročito zbog same lokacije i izloženosti surovim planinskim klimatskim uslovima. Celokupne instalacije su predviđene po sistemu pametne kuće sa mogućnošću daljinskog upravljanja.

Mogu da koštaju od 200 € po kvadratu, a sinonim su za luksuz

 

Kako nam kaže vlasnik, kuća na padinama planinskog vrha pruža jednu novu dimenziju stanovanja i odmor.

Širenje trenda izgradnje, prodaje i kupovine, ali i iznajmljivanja malenih, uzanih kuća - ne prestaje. Stvorene su sa idejom da budu ekonomičnije, pristupačnije i jednostavnije od konvencionalnih komercijalnih stambenih prostora - što često i jesu, mada je njihov enterijer isto tako neretko van granica "običnog".

Ovakve kuće prodaju se kao luksuz, poslednji domet minimalizma, i zanimljivo je da ih karakterišu najmanje tri zajedničke odlike: naglašena dostupnost prirodne svetlosti (veliki bočni/krovni prozori), odsustvo tuš kabine/kade (postoji samo tuš) i radni kutak, kao "posledica" pandemije. Ova na Čigoti biće i više od toga.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veselin Lazic

    11. jun 2021 | 13:31

    Сине, лако је архитекти да нацрта, треба грађевинцу то направити.

  • Ivan

    11. jun 2021 | 14:14

    Još samo neka Breza ili Jela, Bor ispred da mu da koegzistenciju i extra!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>