• 7

U Srbiji prodato više njiva nego stanova za mesec dana: Koji biznis pokrenuti?

Zabeleženo je 5.174 prometa zemljišta, od čega je 2.942 građevinsko, a 1.652 poljoprivredno,

 • 7
Polje lavande, lavanda

Foto: Shutterstock

Samo u prošlom mesecu ostvaren je rast kupoprodaja nepokretnosti od 61 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koji je obeležio smanjen broj transakcija zbog pandemije korona virusa, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ). Ono što je zanimljivo u ovoj statistici jeste da je prodato više njiva i građevinskih parcela nego stanova.

Tokom maja u Srbiji zaključeno je 12.648 ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, a u odnosu na maj 2019. godine, koja je bila rekordna po broju ostvarenih kupoprodaja do tada, u maju ove godine ostvaren je rast od 21,6 odsto.

Tokom maja ove godine prometovano je ukupno 13.782 nepokretnosti. RGZ navodi i da je količina novca na tržištu u maju iznosila 461,4 miliona evra i da je dominantan način plaćanja nepokretnosti bio gotovinski.

U tom periodu u Srbiji je i 35 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima, a ostvareno je i 11.092 pregleda javno dostupnih podataka iz Registra cena nepokretnosti.

Zabeleženo je 5.174 prometa zemljišta, od čega je 2.942 građevinsko, a 1.652 poljoprivredno, dok otatak čine šume i ostalo zemljište. U istom periodu prodata su 3.822 stana.

Poznato je da se većina nekretnina plati u gotovini, što je prošlog meseca bilo nešto iznad 80 odsto, ali se zato zemljište u 99 odsto prometa plaćalo kešom, navode u RGZ.

zemljiste

Foto: RGZ

Kako povratiti novac iz njiva?

Kako je Telegraf Biznis pisao, krupni kapital i u Srbiji počeo je da se seli u poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju... Kako onda raspodeliti taj kapital? Za šta je tlo u Srbiji plodno i kako povratiti taj novac?

Dragan Milić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, za Telegraf Biznis objašnjava kako je do toga došlo i koje su to oblasti poljoprivrede u koje je isplativo ulagati.

- Očekivan je trend ulaganja, kupovine poljoprivrednog zemljišta i seljenje kapitala iz nekih drugih delatnosti u fazama kada proizvodnja hrane dobija na značaju. A to se desilo sada sa pojavom pandemije. Drugo, niske su kamatne stope i zbog smanjenog rizika investitori se odlučuju da ulažu o oblasti smanjenog rizika, poput zemljišta, zlata, i sl. To znači da se privlače investicije u sektor poljoprivrede koje nisu iz agrara, dakle, iz drugih izvora poput konsaltinga, međunarodne trgovine, prometa... Posledica je rast cena poljoprivrednog zemljišta zato što raste potražnja - kaže nam Milić.

Naš sagovornik savetuje da, treba ulagati u proizvodnju voća, useve, ali u one gde je mehanizovana berba. To je postala berba maline, borovnice, višnje i jabuke...

- Postoji perspektiva za takvim ulaganjima, i Srbija osvaja tržišta poput Rusije, Indije a druga neka se tek otvaraju. To je nesto što ima smisla, gde su značajnja kapitalna ulaganja, i gde se očekuje rezultat - poručuje.

Njegova preporuka za ulaganje jeste i tzv. "zaštićeni prostor", poput staklenika i objekata u kojima je moguće pakovanje i prodaja svežeg proizvoda.

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Justin

  Samo vi prodajte zemlju - kupuju je uvek jedni te isti ljudi. To vam ja kao garaže u blokovima na novom Beogradu, Pokupovaše garaže jedni te isti ljudi, i sada pored cene od 20.000 e, neće da prodaju , samo kupuju. PA ti sad kupi garažu - a nema na prodaju ? E tako će isto biti i sa zemljom kada je prodate, nećete je moći nikad više kupiti, jer neće biti na prodaju.

  5
  0

  Podelite komentar

 • falkon

  Za neke je to dobar način da se opere novac, za druge je pogled na zaradu kroz par godina. Neće tu poljoprivreda procvetati,daleko od toga dragi moji. Pazite ko je krajnji kupac zemlje,kome ce ta zemlja ostati. "Drumovi će poželjet Turaka al Turaka nigde biti neće"....

  4
  0

  Podelite komentar

 • Bane

  Ko zeli biti u 4 zida, taj nije normalan…

  2
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke