• 40

Kuća u Banatu 1.500 evra, a jedna nadomak Beograda samo 3.800: Zašto nam je problem da ih kupimo?

Čitava domaćinstva za manje od 7.000 evra

  • 40
vikendica kuca na planini planina jezeru jezero izdavanje zarada ekonomija

Fto: Pixabay

Dok slušamo kako cene nekretnina lete do neba, još ima porodičnih kuća koje se mogu kupiti za malo para i uz dodatna ulaganja prilagoditi meri kupca. Dobar deo takvih nude banke koje su aktivirale hipoteku jer dužnici zajmove nisu vraćali, o čemu je Telegraf Biznis već pisao.

U ponudi je i više stanova i porodičnih kuća koje se mogu kupiti za relativno malo para i koje ne zahtevaju previše dodatnih ulaganja. Najveći broj takvih nekretnina nude banke, a na tržištu su se našle pošto su aktivirane hipoteke jer dužnici nisu redovno vraćali svoje zajmove. Tako se, na primer, u naselju Ripanj, koje pripada gradskoj opštini Voždovac, na 15 km južno od Beograda, kuća površine 105 kvadrata prodaje za 6.500 evra.

Porodična kuća u Mladenovcu, površine 134 kvadrata, prodaje se za 12.500 evra. Slična nekretnina u Surčinu, koji bi uskoro mogao da postane privredni i saobraćajni centar, površine 110 kvadrata, košta 12.800 evra, dok je u Velikoj Moštanici, na beogradskoj opštini Čukarica, na prodaju kuća za 17.200 evra.

Trenutno je više desetina takvih kuća u ponudi širom AP Vojvodine, a osnovne informacije o njima mogu se dobiti na portalu “Doboš“, a onda i posredstvom poverilaca – banaka kao prodavaca , pošto su banke te koje prodaju nekrentine jer vlasnici nisu na vreme izmirivali rate kredita.

Nema opštine u pokrajini gde nema bar jedna porodična kuća za prodaju, s tim što ih je više van sedišta opština, a manje u samim opštinskim centrima. Zajedničko za sve je što su izgrađene na velikim placevima, pa imaju i velika dvorišta i izgradnjene pomoćne objekte. Uz skoro svaku nekrentinu, osim osnovnih podataka, stoje i fotografije ,a pregledom ponude može se zaključiti da su ove nepokrentosit najjeftinije u Banatu.

Na području opštine Кovin (Banat) tri kuće su na prodaju, jedna je u Mramorku i za nju nije istaknuta cena, druga se nalazi u Bavaništu i košta blizu 4.500 evra, a treća u Deliblatu je dvostruko skuplja 9.000 evra.

I Čoka je u Banatu i sedište je lokalne samouprave. Jedna kuća baš u Čoki prodaje se za blizu 4.300 evra , a druga u Crnoj Bari je napuštena, ali sa ogromnim placem, košta svega 1.594 evra.

Šta se sve prodaje?

 

Kod nas se svakog svakog dana održava bar jedna licitacija na kojoj se prodaju kuće, stanovi, vozila, ali i sve ostale sitne pokretnosti, poput televizora, kreveta, ormara, komoda, pa čak i sitnijih poput pegli i knjiga. U pitanju su stvari građana koji kasne u otplati kredita, lizinga ili minusa banke, a čija je imovina zaplenjena i ponuđena po nižim cenama kako bi se dugna ovaj način otplatio.

Tako na oglasima koji se redovno objavljuju na portal Doboš mogu da se vide sve licitacije, sa detaljima o stvarima koje su stavljene na prodaju, od mesta na kom se licitacija održava, pa do detaljnog opisa stvari koje su date na prodaju.

Zanimljivo je da je zakonom zabranjeno da se plene obuća, odeća, posteljina, posuđe, neophodan nameštaj, šporet, hrana i ogrev za tri meseca, ordenje, medalje i odlikovanja, lična pisma, rukopisi i invalidska pomagala, ali samo ako je dužniku neophodno za život.

I dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacijei kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu. Zbog toga, sve ove nekretnine ali i stvari godinama ostaju bez kupaca, kao što je to slučaj i sa jednim avionom. 

Video: Nisu priče iz 1001 noći, ali platiš 1000 evra za noć: Dobiješ luksuzni šator i spavaš ko sultan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oki

    27. jun 2021 | 20:50

    Ne bih mogao da kupim , kada znam da je nekom muceniku oduzeto. Nije mu se dalo da isplati. Izgubio posao, bolest, ko će ga znati zašto. Ne bih mogao.

  • Marko Z.

    27. jun 2021 | 22:17

    Ne bih uzeo tudju muku i nešto što je neko preplakao pa da mi je poklanjaju u centar Beograda.Volio bi da vidim toga čovjeka koji bi ima srca i obraza to da kupi.

  • Rade

    27. jun 2021 | 20:53

    Nikad ne bih kupio oduzetu imovinu!!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>