• 0

Prošle godine u ovo vreme bio je napušten: U srcu Njujorka sada se masovno traži samo ovaj tip stana

U drugom tromesečju bilo je 3.417 prodaja, što je dobit od 150% u odnosu na prošlu godinu

  • 0
Manhattan

Foto: Pixabay

Cene nekretnina na Menhetnu dostigle su maksimum svih vremena u drugom tromesečju 2021, pošto su se kupci vratili u grad i povećali potražnju za najvećim i najskupljim stanovima.

Srednja cena preprodaje stanova na Menhetnu dostigla je 999.000 dolara u drugom kvartalu, što je najviša zabeležena, prema izveštaju firmi Douglas Elliman i Miller Samuel.

Prosečne prodajne cene porasle su za 12% u periodu april-jun, dostigavši 1,9 miliona dolara. Skokovi cena i smanjenje zaliha sugerišu da oporavak nekretnina na Menhetnu nastavlja da uzima zamah, jer sve više porodica nastoji da trguje većim stanovima, a kupci da iskoriste prednosti nižih cena i niskih kamatnih stopa, piše CNBC.

- To je znak ludila i intenziteta tržišta - rekao je Džonatan Miler, izvršni direktor kompanije za procenu nekretnina Miller Samuel. Kaže da je "oporavak mnogo brži nego što je većina očekivala".

U drugom tromesečju bilo je 3.417 prodaja - a to je dobit od 150% u odnosu na prošlu godinu, kada su mnogi stanovnici Njujorka napuštali grad tokom pandemije. Takođe, ograničenja uvedena zbog kovida sprečila su prikazivanje stanova tokom većeg dela drugog tromesečja u 2020.

Međutim, tempo je takođe bio snažan u poređenju sa nivoima pre pandemije. To je bilo najjače drugo tromesečje od 2007. godine, prema Miller Samuel kompaniji. Dosad je ove godine na Menhetnu prodato više od 220 penthausa, što je trenutno najjači rezultat.

To predstavlja porast od 35% u odnosu na 164 ugovora za penthaus, potpisana za isti period 2019. godine, pre pandemije. "Kako se grad i dalje otvara, penthausi su se pokazali kao da imaju savršenu formulu izdašne kvadrature i privatnog otvorenog prostora, kao i sve luksuzne pogodnosti koje se mogu naći samo u zgradi sa kompletnom uslugom", navodi se dalje u tekstu CNBC-ja.

Prekomerna ponuda luksuznih stanova i prodavci koji nisu bili voljni da snize cene - doveli su do usporavanja raspona cena pre 2020. godine. Sada brokeri kažu da "vrh tržišta pokreće veći deo rasta", jer su imućni tokom pandemije postajali još bogatiji. Srednja prodajna cena za trosobne i četvorosobne stanove porasla je dvocifreno u drugom kvartalu u odnosu na prvi deo godine.

Inače, cene rezidencijalnih nekretnina u Sjedinjenim Državama, prema podacima za mart, imaju najbržu stopu rasta u tri decenije.

Video: Jedna noć u njemu vredi kao prosečna plata u Srbiji: Otvara se prvi plutajući rizort na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>