• 4
 ≫ 

Od 7 do 70 evra za noć: Ista planina, dve kuće za odmor, a drastična razlika u ceni. U čemu je trik?

 ≫ 

Tara iz godine u godinu privlači sve više turista, posebno onih kojima smeta rastuća gradnja na drugim planinama

  • 4
odmor

Foto: Freepik

Domaće planine su praktično "eksplodirale" tokom 2020, kada je došlo do buma turizma u Srbiji, usled blokada vezanih za putovanja. Istakli su se Zlatibor, Kopaonik, Tara, Divčibare, Stara planina, ali i ostale.

Na Zlatiboru ovih dana vrvi od ljudi, mada lokalci kažu da se vidi razlika u odnosu na prethodne godine, tj. da se turisti tokom aktuelne sezone više interesuju za Taru. Razlog? Smeta im masovna gradnja na Zlatiboru.

I zaista, ova planina polako dobija epitet grada, a zemljište trenutno košta tri puta više nego pre jednu deceniju. Kupaca ima, pre svega onih koji planiraju da se skuće na Zlatiboru, da kupe apartman za sebe ili ga izdaju. Ipak, iznajmljivači se okreću i drugim popularnim mestima.

Jedno od njih je Tara, koja je koliko-toliko uspela da očuva svoju jedinstvenost. U prethodnom periodu pisali smo i o tome kako se lokalne institucije "bore" s nelegalnom gradnjom, uspevaju li da je suzbiju i kakve kuće su dozvoljene

Po svoj prilici, Tari se, barem još neko dogledno vreme, ne smeši ista sudbina kao Zlatiboru, koji se iz dana u dan sve više razvija. Toj atraktivnosti doprinela je i Gold gondola, mada i Tara ima svoje "kečeve u rukavu".

zlatibor

Zlatibor / Foto: Rina

Ovih dana vikendice i brvnare iznajmljuju se naširoko, a cene variraju, što nam je zapalo za oko. Tako se izdaju dve kuće za odmor, u sličnom stanju, ali jedna za 7 evra po noći, a druga za čak 70 evra.

Voda i obala "ulaze u cenu"

 

Svaka lokacija na Tari imaju svoju draž, ali Perućačko jezero definitivno diže cenu. Naime, jeftinija kuća nalazi se u Sokolini, visoravni koja je okružena šumama jele, smrče, bukve, i doslovno predstavlja vazdušnu banju. S druge strane, brvnara u kojoj noćenje košta 70 evra, smeštena je u selu Rastište, udaljenom 5 km od Perućca.

Ma koliko sva ova mesta bila blizu, poznato je koliko i, recimo, kuća na obali mora vredi u odnosu na onu u brdima, ili čak malo udaljeniju od plaže. Osim toga, u oglasu brvnare koja se izdaje za 70 evra, navodi se da je "u kuću uvedena ledena izvorska voda".

Piše i sledeće: "Nalazi se u selu Rastište, poznatom po stećcima koji su zaštićeni i nalaze se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine (u blizini su moje kuće)". Dakle, treba imati u vidu da i ove stvari utiču na veću cenu.

Važno je i da se potrudite oko opisa vikendice koju izdajete, jer klijentima svaki detalj može biti značajan. "Kuća poseduje terasu, na raspolaganju su vam sto za stoni tenis, suncobrani, ležaljke, a blizu je jezero Perućac, na svega 1 km. Najbliža prodavnica je u Perućcu, gde možete videti najkraću reku u Srbiji i kupiti svežu ribu. Ipak, ako se odlučite da jedete domaću hranu možete da je kupite od okolnih meštana koje imaju široku ponudu - od jaja i mlečnih proizvoda do mesa i voća i meda. Kuća ima i potkrovlje sa 3 klasična kreveta, ormarićima, frižiderom...".

Koji je prosek cena?

 

Za vikendice na ovoj planini, treba da izdvojite oko 30, 40 ili 50 evra za noćenje, optimalno. Neretko ćete u oglasima videti da piše i "dogovor" ili "na upit", što znači da su mnogi vlasnici nekretnina s Tare spremni da pregovaraju o ceni.

Kuće na Tari su mahom planinske, mada ćete videti i klasične moderne apartmane i vile. Pomenuti objekti mogu biti luksuzno opremljeni, imati prostrano dvorište, bazen i ostalu opremu za letnje uživanje.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pop

    5. jul 2021 | 09:57

    Zlatibor vise nije planina nego grad..sta ljudi napravise od njega..cista komercijala..a koliko je skupo bolje otici na Alpe :)

  • P

    5. jul 2021 | 09:22

    Pa 70e imam 10 nocenja na moru

  • Stojko

    5. jul 2021 | 09:04

    Odlazak na taru zahteva ozbiljnu logistiku, jer za pocetak sve sto zaboravite ili ne ponesete, ne mozete kupiti u blizini. Najbilza prodavnica je kilometrima daleko a i pitanje do kad radi i sta ima u ponudi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>