• 5

Koliko košta prosečan splav nadomak Beograda? Raste potražnja za nekretninama na vodi

Perućačko jezero je tradicionalno veoma traženo, zatim reka Drina, Dunav, Zapadna Srbija, dobar deo Vojvodine, Divčibare, Kosmaj...

  • 5
Splav na reci, reka

Foto: Shutterstock

Ako smo nešto mogli da zaključimo u proteklom periodu, vezano za tržište nekretnina - u Srbiji, ali i globalno, jeste da ono "ne spava".

Potražnja je ogromna na svim poljima: od stanova, preko vikendica, pa do splavova na jezerima i rekama. Doduše, u jednom momentu došlo je do stagnacije i čak gubitaka u sektoru prodaje/izdavanja poslovnog prostora, mada se sada fokusiramo na stambene objekte.

Tokom 2020. beg iz grada bio je jedini način da ljudi pronađu "spas", težeći da ima karantin padne što lakše, i tu su glavnu ulogu odigrale upravo kuće na obodu gradu ili u manjim mestima, zatim nekretnine na planinama, u banjama, šumama, kraj vode.

Podaci govore da raste kupovina splavova na vodi i kuća na obali, što ranije nije bilo toliko učestalo. Doduše, ni sada mnogi vlasnici nisu spremni da prodaju svoje nekretnine usred reke ili jezera, ali ima interesenata.

Kako se kreću cene?

 

Neki prosek je od 30.000 evra pa naviše, ako govorimo o splavovima, a svakako sve zavisi šta tražite. Postoje toliko moderni i luksuzni splavovi (kućice na vodi), da vlasnici nisu imali dilemu treba li da ih plate kao jedan veći stan u Beogradu. Ko je odlučio da se trajno preseli na splav (ili barem većim delom godine) - nije pravio pitanje.

Kao i kada je reč o stambenim jedinicama, na cenu najviše utiče lokacija, zatim kvadratura, opremljenost, s tim što je kod splavova situacija još malo komplikovanija: postavlja se pitanje kako je sprovedena voda, struja, koliko je potrebno za održavanje na mesečnom/godišnjem planu, koji materijali su korišćeni.

Dosta se traže splavovi oko Ade, ali je njih najteže kupiti. Takođe, cene su najviše. S druge strane, popularna je Umka, Ostružnica... U Umci se, recimo, prodaje splav od 50-ak m2 za nekih 30.000 evra, dok se onaj od 60 kvadrata ceni za malo više od 40.000 evra.

splav na adi

Foto: Telegraf.rs

Pritom, treba imati u vidu da je Umka, ipak, od Beograda udaljena oko 30 kilometara, te u tom "cenovnom smislu" - gubi bitku s Adom. Glavna prednost splavova na Adi je što ste nadomak prelepog šetališta i samog grada, a opet ste izolovani i definitivno se oseća drugačija atmosfera, klima.

Naravno, najskuplji su sređeni, opremljeni splavovi - odmah useljivi. Cena je obično niža ako su "u toku radovi", što bude naglašeno u oglasu. To, ipak, ne znači da vlasnik prodaje nedovršen splav. Neki naglase kako će nastaviti da rade na splavu/kuću, ali da će finalna cena onda biti veća.

Moguće je kupiti i samo splav, bez mesta, ali se to ređe preporučuje jer nije lako naći mesto, posebno u Beogradu. Osim splavova, koji su vremenom adaptirani i u kućice na vodi, pojačano se traže nekretnine na obali.

Možda nemamo more, ali tu su jezera, reke...

 

Perućačko jezero je tradicionalno veoma traženo, zatim reka Drina, Dunav, Zapadna Srbija, dobar deo Vojvodine, Divčibare, Kosmaj... I Pomoravlje ima sve više zainteresovanih. Najviše je upita za vikendice podno Avale, oko Sopota i na Fruškoj gori.

Drina, Bajina Basta, Kucica na Drini, kucica na drini

Kućica na Drini, Bajina Bašta / Foto: Shutterstock

Bajina Bašta je, takođe, isplivala u prvi plan, pored Zlatibora, Zlatara, sela Zaovine. Recimo, vikendica blizu ovog mesta, na samoj obali reke Drina, prodaje se za 75.000 evra, a pritom ima svega 30-ak kvadrata. Doduše, uz kuću dolazi i garaža od 19 m2.

Ribarsko ostrvo kod Novog Sada takođe izaziva pažnju, i tamo čak možete naći nekretnine, s pogledom na Dunav, gde je kvadrat oko 1.500/1.600 evra - kao u boljim beogradskim kvartovima. Još jednom podsećamo da ovaj trend nije zaživeo samo kod nas, već širom sveta.

Recimo, u SAD cene nekretnina trenutno takođe rastu, a primarno se traže prostrane kuće sa bazenom, pogodne za veće porodice. Imati vikendicu kraj vode ili splav na reci je dobar biznis i ako se odlučite za iznajmljivanje: dnevni boravak možete naplatiti od 50 do čak 300 evra, ako govorimo o srpskoj prestonici.

Luksuzne kuće na vodi uglavnom imaju podno grejanje, bazen, đakuzi, roštilj, opremljene su moderno, prostrane su i pogodne za razne proslave - onda kada je to dozvoljeno u skladu sa epidemiološkim merama.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    8. jul 2021 | 08:56

    Umka udaljena od Beograda 30km😲😲. E ko sve pise .... Pa bar instaliraj aplikaciju mape pise za nepismene...onda je Obrenovac 80km....🤣🤣🤣🤣🤣

  • NBg

    8. jul 2021 | 10:17

    Iznajmljivanje splava na Savi dva dana 160€ ima čuveni đakuzi, inače taj isti splav rezervisan je do 20.08 porez je popriličan a koliko je isplativo govori podatak da vlasnik ima tri takva i u pripremi su još dva.

  • umka

    8. jul 2021 | 09:31

    od ade ciganlije 14km...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>