• 1
 ≫ 

U 24 kvadrata uspeo je da "spakuje" sve: Kako da mali stan bude maksimalno funkcionalan?

 ≫ 

Ne možete proširiti prostor bukvalno, ali može delovati veće. Ovo su cake stručnjaka...

  • 1
Mali stan pre i posle kuhinja Printskrin: YouTube/NEVER TOO SMALL

Mali stanovi generalno dobro prolaze na tržištu, zbog manje cene, bez obzira na visinu kvadrata u nekom kvartu. Ipak, često su "loša procena", jer ljudi ubrzo uvide da ne mogu dobro da se organizuju u njima.

Mada, neki dizajneri i arhitekte uveravaju nas u suprotno. Zapravo, ponekad je mnogo bolje iskorišćen mali prostor, od 25 ili 30 kvadrata, nego nekretnina od 70 ili 80 m2. To zavisi od rasporeda u stanu, nameštaja, boja, pregrada, ali i koncepta multifunkcionalnosti na kojem se u poslednje vreme sve više insistira.

Za same ideje, ponekad ne morate da angažujete stručnjake, jer se može naći pregršt korisnih video snimaka na YouTube-u. Recimo, "Boneca Apartment" je nekretnina koju je dizajnirao arhitekta Brad Swartz, a koja se nalazi u Sidneju (Australija) i ima svega 24 kvadrata.

Ovaj stručnjak je uspeo da u nju "spakuje" sve što vam je potrebno za optimalno funkcionisanje u toku dana, pri čemu je akcenat na funkcionalnosti, uštedi prostora, svetlim bojama koje prostor čine vizuelno većim, zatim na modernim elementima.

Preuređivanjem kupatila i kuhinje stvorena je dugačka zona za dnevni boravak i trpezariju, kao i pregrada koja izoluje prostor za spavanje, a obe sobe su orijentisane ka spolja, odnosno imaju pogled.

To je još jedna bitna stavka na koju potencijalni kupci obraćaju pažnju: važno im je da je stan osvetljen prirodnom svetlošću. Prostor u kupatilu je takođe maksimalno iskorišćen, a na fotografijama možete videti i kako je stan izgledao pre uređenja, a kako posle.

Trikovi za vizuelno veći stan

Ne možete proširiti prostor bukvalno, ali može delovati veće. Recimo, uz pomoć zidnih lampi, koje omogućavaju sva tri tipa osvetljenja: ambijentalno, akcentualno i radno. Najbolje je od svega je što ne oduzimaju prostor.

Takođe, probajte sa postavkom nameštaja koji je "iznad poda". Ako nešto "skraćuje" prostor, to je glomazni nameštaj, npr ormar ili kauč. Rešenje je krevet koji ima nogare.

Izdvajanje zona u malom stanu, uz pomoć paravana, čini da prostor izgleda veće, a vama pruža potrebnu privatnost. Plutajuće zidne police su idealne za omanje stanove, savetuju stručnjaci, baš kao i nameštaj u službi pregrađivanja prostora.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>